Zbog velikog interesovanja, od 10. marta, konkurs je otvoren i za studente Fakulteta dramskih umetnosti.

Delegacija Evropske unije u Srbiji i projekat EUINFONET mreža pokreću uzbudljivu umetničku inicijativu pod nazivom „Evropa je ovde 2021“ s ciljem da se 9. maja 2021. godine obeleži Dan Evrope u Srbiji. Želimo da pružimo priliku da se studenti osnovnih, master i doktorskih studija studija na umetničkim fakultetima (na fakultetima likovnih i primenjenih umetnosti, kao i na arhitektonskim fakultetima), bilo državnih ili privatnih, prijave na umetnički konkurs povodom obeležavanja Dana Evrope u Srbiji svojim kreativnim i maštovitim idejama, te ih pozivamo da podnesu predloge za interaktivne umetničke instalacije koje će biti izložene u odabranim javnim prostorima u tri grada u Srbiji – Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Osnovne informacije

O Evropskoj uniji i Danu Evrope

Dan Evrope obeležava se svake godine 9. maja i slavi mir i jedinstvo u Evropi. Ovaj datum je godišnjica istorijske „Šumanove deklaracije“. U govoru održanom u Parizu 1950. godine, Robert Šuman, tadašnji ministar spoljnih poslova Francuske, predstavio je ideju za novu vrstu političke saradnje u Evropi, koja bi učinila rat između evropskih nacija nezamislivim. Imao je viziju da osnuje evropsku instituciju koja bi udružila proizvodnju uglja i čelika i upravljala njom. Ugovor o stvaranju takvog tela potpisan je nešto manje od godinu dana kasnije. Šumanov predlog smatra se početkom onoga što je danas Evropska unija.

Kako bi se obeležio Dan Evrope, institucije EU otvaraju vrata javnosti u Briselu i Strazburu početkom maja. Lokalne kancelarije EU širom Evrope i sveta organizuju razne aktivnosti i događaje za sve uzraste. Svake godine na hiljade ljudi učestvuje u posetama, debatama, koncertima i drugim događajima kako bi obeležili ovaj dan i podigli nivo svesti o EU.

Ciljevi Evropske unije su da promoviše mir, svoje vrednosti i dobrobit građana, da pruži slobodu, bezbednost i pravdu bez unutrašnjih granica, održivi razvoj zasnovan na uravnoteženom privrednom rastu i stabilnosti cena, visokokonkurentnu tržišnu ekonomiju sa punom zaposlenošću i društvenim napretkom, kao i zaštitu životne sredine, borbu protiv socijalne isključenosti i diskriminacije, promociju naučnih i tehnoloških napredaka, poboljšanje privredne, društvene i teritorijalne kohezije i solidarnosti među državama članicama, poštovanje svoje bogate kulturološke i jezičke raznolikosti, i uspostavljanje ekonomske i monetarne unije čija je valuta evro.

Vrednosti EU su zajedničke za sve države članice u društvu u kome prevladava inkluzija, tolerancija, pravda, solidarnost i nediskriminacija. Ove vrednosti su sastavni deo evropskog načina života: ljudsko dostojanstvo, sloboda (sloboda kretanja omogućava građanima da se slobodno kreću i borave unutar Unije, a sloboda pojedinaca zaštićena je Poveljom EU o osnovnim pravima), demokratija, jednakost, vladavina prava i ljudska prava.

Ovi ciljevi i vrednosti predstavljaju temelj EU i navedeni su u Ugovoru iz Lisabona i Povelji EU o osnovnim pravima.

O EU u Srbiji:

Dan Evrope 2021. godine će u Srbiji biti obeležen pod sloganom „Evropa je ovde“, slaveći vrednosti EU i EU u Srbiji. Evropska unija najveći je investitor, trgovinski partner i donator u Srbiji. Za više informacija o EU u Srbiji, posetite stranice www.europa.rs i www.euzatebe.rs.

Opis konkursa za umetničku instalaciju „Evropa je ovde 2021“

Pozivamo sve studente osnovnih studija na umetničkim fakultetima (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonskih fakulteta), bilo državnih ili privatnih, kao i studente master i doktorskih studija na fakultetima likovnih i primenjenih umetnosti i arhitektonskim fakultetima, da pošalju predloge za interaktivnu umetničku instalaciju na temu „Evropa je ovde 2021“. Tri najbolja predloga, odnosno, instalacije biće nagrađene javnim izlaganjem u Beogradu, Nišu i Novome Sadu 8. ili 9. maja 2021. godine. Svaki od tri predloga će dobiti iznos od 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za realizaciju instalacije, izlaganje, logističke troškove i troškove autorskih honorara.

 • Predložena umetnička instalacija mora biti angažovan, kao i interaktivan umetnički objekat (koji će na neki način podrazumevati učestvovanje publike) izveden u medijima: tehnološki, 3D, multimedijalni, ekološki angažovana umetnost, skulptura, ready-made objekat itd;
 • Mogu se prijaviti svi studenti osnovnih studija na umetničkim fakultetima (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonski fakulteti), bilo državnih ili privatnih, kao i studenti master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonski fakulteti);
 • Studenti se mogu prijaviti samo u timu (najmanje dva člana tima);
 • Studenti moraju blisko sarađivati sa izabranim mentorom koji je profesor na nekom od umetničkih fakulteta (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonski fakulteti);
 • Timovi ne mogu poslati više od jednog predloga;
 • Studenti moraju poslati kreativna rešenja sa detaljnim opisom predložene instalacije – objašnjenjem svoje zamisli i ideje (do 1.000 reči), tehničkih pojedinosti, dimenzija, 3D renderima, skicama ideje, itd;
 • Uticaj na životnu sredinu predložene instalacije – ekološka svest autora kad je u pitanju njihova kreativna ideja biće posmatrana kao prednost;
 • Nagrađeni studenti biće u obavezi da učestvuju u ceremoniji otvaranja 8. ili 9. maja kako bi predstavili svoj rad javnosti u Beogradu, Nišu ili Novom Sadu;
 • Ne može se predlagati rad koji je ranije objavljen, predstavljen ili izložen u javnom prostoru pre slanja na konkurs;
 • Uz predlog, studenti moraju dostaviti okvirni budžet troškova koji su neophodni za izradu predložene instalacije, logističke troškove, montažu umetničkog objekta na određeno javno mesto u jednom od gorepomenuta tri grada u Srbiji i troškove honorara studenata;
 • EUINFONET mreža će obezbediti neophodne dozvole za postavljanje na otvorenom od nadležnih gradskih vlasti u ova tri grada.

Po proglašenju pobednika, učesnici će blisko sarađivati sa Delegacijom EU u Srbiji i projektom EUINFONET mreža na realizaciji ove inicijative slanjem izveštaja (fotografija) tokom različitih faza pravljenja instalacije.

Dodeljena sredstva za ovaj poziv

Ukupni okvirni budžet dostupan u okviru ovog poziva za podnošenje predloga za učešće na konkursu iznosi 15.000 evra. Svaki od tri dobitnika dobiće 5.000 evra (neto, u dinarskoj protiv vrednosti) za izradu umetničke instalacije, njeno izlaganje u određenom javnom prostoru u jednom od tri gorenavedena grada, pokrivanje logističkih troškova (postavljanje umetničkog objekta), putnih troškova autora i troškova autorskih honorara. Tri pobednika će dobiti sredstva na sledeći način:

 • Pet dana po proglašenju tri pobednika, svaki tim će dobiti 50% dodeljenog gorenavedenog iznosa;
 • Dve nedelje pred obeležavanje Dana Evrope 9. maja, pobednici će dobiti još 40% od preostale sume – u ovoj fazi, autori će morati da dokažu da je njihova instalacija u poslednjem stadijumu izrade.
 • Preostalih 10% iznosa biće uplaćeno svakom pobedniku najkasnije 31. maja 2021. godine.

Uslovi ovog konkursa:

Detaljna pravila ovog konkursa mogu se videti ovde.

MOLIMO VAS DA PROČITATE DETALJNA PRAVILA KONKURSA!

Učesnici ne mogu sarađivati sa drugim sponzorima. Ne preuzimamo odgovornost za bilo kakvu štetu/krađu ove tri instalacije tokom izlaganja u određenom javnom prostoru u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Instalacije će biti izložene u određenom javnom prostoru do 31. maja 2021. godine. Delegacije EU u Srbiji će zadržati vlasništvo nad tri pobedničke instalacije.

Kriterijumi za učešće

Mogu se prijaviti svi studenti osnovnih studija na umetničkim fakultetima (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonski fakulteti), bilo državnih ili privatnih, kao i studenti master i doktorskih studija na umetničkim fakultetima (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonski fakulteti). Studenti su u obavezi da odaberu i blisko sarađuju sa profesorom sa jednog od umetničkih fakulteta (fakulteti likovnih i primenjenih umetnosti, kao i arhitektonski fakulteti), koji će im tokom ovog procesa biti mentor.

Prijava na konkurs

Predlozi se podnose na srpskom jeziku.  Molimo vas da pročitate detaljna pravila Konkursa kao i kako da dostavite predlog umetničkog rada. Pojašnjenja će se tražiti samo ukoliko su pružene informacije nejasne. Učesnici se ohrabruju da pošalju detaljne predloge ideja – elektronske crteže, 3D rendere, fotografije, crteže itd. Ipak, detaljan opis razvoja ideje je neophodan – ne duži od 1.000 reči, kao i objašnjenje na koji način oslikava temu „Evropa je ovde“, uz pune tehničke pojedinosti, okviran budžet, logističke informacije, faze razvoja, postavljanje konačnog rešenja itd. Predlozi se dostaljaju iklkučivo elektronskim putem na email adresu: daliborka.nikolic@euinfo.rs.

Za dalje informacije kontaktirajte sa nama putem sledeće email adrese: daliborka.nikolic@euinfo.rs.

Rok za prijavu je 23. mart 2021. godine (23:59).