Pregovori Srbije i Kosova – primer diplomatskih mogućnosti EU: Ešton

0

Dijalog između Srbije i Kosova pod okriljem EU pokazuje mogućnosti spoljne politike EU, rekla je visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton tokom debate Evropskog parlamenta o spoljnoj politici i bezbednosti.

„Pomaganjem da se reše dugogodišnji problemi između Srbije i Kosova pokazali smo realne mogućnosti diplomatije EU”, rekla je Ešton.

„Od samog početka dijaloga, lično sam posredovala u 23 runde pregovora, ukupno 230 sati. Zasluge za uspeh ipak pripadaju hrabrim liderima obeju strana. Praktična dostignuća dijaloga se ogledaju u uspešnom održavanju lokalnih izbora na celom Kosovu, kao i u uvođenju bezbednosnih i pravosudnih struktura u pravni okvir Kosova”, dodala je.

Rezultati dijaloga doveli su do otvaranja pregovora o pridruživanju sa Srbijom i o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a razgovori će vremenom za obe strane postajati sve važniji element u procesu integracija, rekla je visoka predstavnica.

„I Evropska unija i ja ostajemo u potpunosti posvećeni ovom procesu i uključeni u njega”, rekla je Ešton, izražavajući nadu da će ovo “poslužiti kao inspiracija i dati zamah i drugima na Zapadnom Balkanu”.

Sumirajući svoj četvorogodišnji mandat, Ešton je rekla da je “politika EU prema susedima stavljena na najveću probu do sada, prvo tokom događaja koji su poznati kao arapsko proleće ili arapsko buđenje u Tunisu, Egiptu, Libiji, Siriji, ali onda i tokom nedavnih događaja na istoku, u Ukrajini”.

„Kao što znate, mogućnost potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom je pokrenula niz događaja koji pokazuju da se danas nalazimo u jednoj od najnapetijih i najtežih situacija još od završetka Hladnog rata”, dodala je.

Ešton je naglasila i dostignuća samita EU-SAD, rekavši da “je to bila prilika da se potvrdi snažno partnerstvo sa Amerikom. Zbog svog obima, saradnja sa SAD je od vitalnog značaja.”

Izjava Ketrin Ešton u celosti.

Podeli

Comments are closed.