Proces evropskih integracija zahteva učešće celog društva

0

Lokalne samouprave igraju veoma važnu ulogu u procesu evropskih integracija, zaključeno je na predsavljanju Godišnjeg izveštaja Evropske komisije za Srbiju, koju je organizovala Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici kaže da se u Izveštaju navode smernice kako se reforme u funkcionisanju lokalnih samouprava mogu ubrzati i poboljšati.

„Kapacitet lokalnih administracija bi trebalo da se poboljša, a postoje i velike razlike između pojedinačnih opština. Odgovornosti se na lokalnom nivou dodeljuju bez adekvatne analize o kapacitetima, ljudskim i finansijskim resursima. Ipak, postignur je napredak u oblasti konsultacija lokalnih vlasti prilikom pravljenja predloga zakona“, kaže ambasador Fabrici, prenoseći delove Izveštaja.

„Vlada ostaje posvećena tome da administraciju učini dostupnijom. Napredak je postignut u oblasti elektronskih usluga, poput primene Zakokna o elektronskoj upravi, koji je donet u aprilu 2018. godine“, dodaje Fabrici.

Evropska unija će nastaviti da podržava razvojne inicijative na lokalnom i regionlanom nivou, potvrdio je ambasador. U takve inicijative do sada je uloženo preko 400 miliona evra, a posebno se ističe program EU PRO.

„Godišnji izveštaj jasno ističe šta je nephodna kako bi proces integracija postao dinamičniji. To se može postići samo ako priključenje bude projekat iza kojeg će se ujediniti svi delovi društva“, zaključuje šef Delegacije EU.

Zamenik ambasadora Švedske u Beogradu Joakim Vern smatra da će EU biti bolja kada joj se priključe zemlje Balkana medju kojima je i Srbija. Ipak, navodi da svaka zemlja pojedinačno mora da postigne odredjene standarde pre priključenja“.

„Mi ćemo pomoći na tom putu, ali najvažniji deo posla ostaje na svakoj zemlji“, kaže Vern.

Lokalne samouprave u procesu evropskih integracija treba da realizuju oko 70 odsto obaveza koje su pred Srbijom i zato je njihova uloga u tom procesu veoma značajna, kaže predsednica SKGO Dušanka Golubović. Ona tvrdi i da je važno da lokalne zajednice shvate gde su postignuta unapredjenja u tom procesu, a gde još postoji prostor za reforme.

„SKGO, kao asocijacija lokalnih samouprava direktno je uključena u tri pregovaračke grupe, a indirektno u više njih“, objašnjava gradonačelnica Sombora.

Ona zaključuje i da lokalne samouprave moraju više da rade na planu usaglašavanja svojih akata sa evropskim kako bi mogle da efikasnije koriste finansijsku podršku.

Pročitajte još:

Podeli

Comments are closed.