Proširenje EU u centru resora Johanesa Hana

0

Nova Evropska komisija biće posvećena procesu proširenja i novi komesar Johanes Han, ako ga potvrdi Evropski parlament, će to pitanje imatu u centru svog resora, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport drugog dana Beogradskog bezbednosnog foruma.

Dosta se govori o zamoru od proširenja, kako samih država kandidata, tako i EU, ali kada 8. oktobra bude objavljen godišnji Izveštaj, videće se obnovljena i ojačana predanost budućim članicama Unije, rekao je Devenport.

Govoreći o politici susedstva EU, Devenport je istakao da je princip da svaka zemlja ima pravo da bira svoje partnere, svoj put i one sa kojima će potpisivati sporazume, kao što je slučaj sa Ukrajinom i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Ne sme se izgubiti iz vida da će Rusija biti važan partner EU u budućnosti i moramo obezbediti da se tome pristupa na realističan način, imajući u vidu globalne izazove, rekao je Devenport.

Moramo pronaći zajednički jezik i učiniti sve da proces proširenja EU i politike susedstva Rusija ne vidi kao nešto upereno protiv nje, istakao je Devenport.

image(1)

Podeli

Comments are closed.