Rast poverenja između Beograda i Prištine jedan od najvažnijih rezultata dijaloga: Devenport

0

Jedan od najvažnijih rezultata dijaloga Beograda i Prištine je rast uzajamnog poverenja dveju strana, ocenio je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport, dodavši da je veoma važno što je novi srpski premijer Aleksandar Vučić izrazio spremnost da nastavi i da lično vodi dijalog sa Kosovom u Briselu.

Posle 24 runde dijaloga i 260 sati pregovora povećano je međusobno poverenje Beograda i Prištine i spremnost dve strane da pronađu rešenje za probleme sa kojima se suočavaju, rekao je Devenport na konferenciji “Srbija i Kosovo, potencijali saradnje”.

On je rekao da nema sumnje da je pomoć dijalogu koju pruža EU bila najvažnija za napredak ostvaren u dijalogu.

“Mislim da je važno istaći da će dijalog biti kontinuirani okvir za nastavak normalizacije”, rekao je ambasador Devenport.

Prema njegovim rečima, napredak u  dijalogu Beograda i Prištine predstavlja podstrek i za civilno društvo u Srbiji i na Kosovu da pojačaju saradnju.

Devenport je naveo i da je normalizacija odnosa sa Prištinom deo pregovora Srbije sa Evropskom unijom o članstvu i da je pregovaračko poglavlje 35 mehanizam koji je EU ustanovila za praćenje napretka u dijalogu Srbije i Kosova.

Veoma je važno što je novi srpski premijer i u svom govoru u Skupštini Srbije i na sastanku sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izrazio spremnost da nastavi dijalog i da ga on sam lično vodi, rekao je Devenport.

Podeli

Comments are closed.