Raznovrstan program Meseca Evrope u Srbiji

0

Delegacija EU u Srbiji će obeležiti ovogodišnji Mesec Evrope nizom mainfestacija koje će trajati do kraja maja. Na Dan Evrope, 9. maja, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, uručiće nagrade učenicima srednjih škola – pobednicima na konkursu u okviru projekta „Doživi Evropu“, na svečanosti koja će biti održana u EU Info centru u Beogradu, sa početkom u 13 sati. Paralelno ce EU info centar, zajedno sa Evropskim pokretom u Srbiji, na Trgu Republike u Beogradu, izmedju 11 i 15 sati, postaviti standove na kojima će deliti promotivni materijal i posetiocima davati informacije o EU, uz prigodne zabavne sadržaje. Iste večeri, Delegacija EU u Srbiji organizuje, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, tradicionalni prijem povodom Dana Evrope sa izložbama fotografija posvećenih Evropskoj godini kulturnog nasleđa i radova nagradjenih učenika u okviru projekta „Dođivi Evropu“. Kasnije te večeri, spomenik „Pobednik“ na Kalemegdanu, delo vajara Ivana Meštrovica, biće osvetljen bojama zastave EU, izmedju 20 sati i ponoći.

U Nišu će Dan Evrope EU info kutak obeležiti kulturno-umetničkim programom na amfiteatru nišavskog keja kroz nastupe dečijeg hora ,,Čarolija’’, pobednika takmičenja ,,Srbija u ritmu Evrope’’, a premijerno će biti izvedena i dečija predstava ,,Pustolovine sa Pipi Dugom Čarapom“. Istovremeno će u Oficirskom domu biti otvorena izložba dečijih radova nastalih na kreativnim radionicama u EU info kutku na temu kulturnog nasleđa Srbije i EU. Program se nastavlja u Niškom kulturnom centru gde će biti prikazana dva filma savremene evropske produkcije: francuski „Nisam đubre“ i slovački „Fer-plej“. Iste večeri zgrada Narodnog pozorišta u tom gradu  biće osvetljena bojama zastave Evropske unije.

Povodom Dana Evrope EU info kutak u Novom Sadu će 10. maja u Zrenjaninu učestvovati na festivalu Evropsko selo koji se, sedmu uzastopnu godinu, održava sa ciljem upoznavanja osnovaca sa običajima, istorijom, kulturom, nacionalnim igrama, muzikom i turističkim atrakcijama zemalja članica EU. Predstavnici Delegacije EU uručicć nagrade školama čiji su učenici nagradjeni na kvizu znanja o istoriji i vrednostima EU, u prisustvu predstavnika Ministarstva za evropske integracije i ambasada država clanica EU, koji podržavaju tu manifestaciju.

Tokom maja će EU info kutci u Nišu i Novom Sadu nastaviti sa organiyacijom poseta ustanovama kulture i stručnim vođenjem kroz značajne gradske lokalitete, kao i akademskim predavanjima u sklopu obeležavanja Evropske godine kulturnog nasleđa. U EU info centru u Beogradu profesor Fakulteta likovnih umetbosti u Beogradu, Mileta Prodanović, će 16 maja održati predavanje sa temom Kultura sećanja kroz javne spomenike.

Svečano otvaranje ovogodišnjeg, sedmog Festivala evropskog filma, biće održano 16. maja u Zaječaru prikazivanjem domaćeg filma „Druga strana svega“ Mile Turajlic. Tokom maja i do kraja godine u desetak srpskih gradova biće prikazano 20 filmova koje su obezbedile ambasade zemalja članica EU.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bi-fobije biće obeležen debatama na tu temu u EU info centru i kutcima u Beogradu, Novom Sadu i Nišu, 16 i 17. maja.

Delegacija EU i Ministarstvo poljoprivrede organizovaće ,,EU dan’’ 17. maja u Novom Sadu okviru Sajma poljoprivrede u tom gradu, uz podrsku EU info centra i EU info kutka u Novom Sadu.

Od 17. do 21. maja u Nišu će se, uz podršku Delegacije evropske unije u Srbiji, uz podršku Delegacije EU u Srbiji, održati Internacionalne Erazmus igre koje će okupiti oko 300 mladih iz čitavog sveta.

Sajam EU projekata će 21. maja biti organizovan u Aranđelovcu, u organizaciji Delegacije EU.

Do 21. maja je otvoreno i selfi foto-takmičenje ,,Delimo kulturno nasleđe“, kojim delegacija EU želi da promovise odabrana mesta srpske i evropske kulture. Pobednicima takmičenja bice uručene nagrade na svečanosti u EU info centru u Beogradu, 31 maja.

Finale ovogodišnjeg projekta Evropske škole debate u kojem učestvuju srednjoškolci i studenti iz čitave Srbije, bice održano 22. maja u Narodnoj skupštini u Beogradu, gde ce predstavnici Delegacije EU uruciti priznanja pobedničkom timu.

Ovogodišnji program Meseca Evrope upotpuniće i izložbe na temu kulturnog nasleđa, multimedijalni događaji koji se tiču aktuelnog bugarskog predsedavanja Evropskom unijom, kao i druge mnogobrojne debate na različite teme vezane za EU.

Podeli

Comments are closed.