Rezolucija Evropskog parlamenta o Srbiji: potrebni rezultati u reformi pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija

0

Poslanici Evropskog parlamenta usvojili su rezoluciju u kojoj se ocenjuje da je Srbija ostvarila napredak u ekonomskim reformama, ali da je od ključnog značaja da se u reformama pravosuđa, suzbijanju korupcije i slobodi medija ostvare opipljivi rezultati.

Evropski parlament je usvojio i šest od ukupno osam predloženih amandmana na dokument koji je sačinio izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister.

U usvojenoj rezoluciji „pozdravlja se postojano angažovanje Srbije na putu ka uključenju u Evropsku uniju“.

Takođe se ističe „izvestan napredak“ u reformi pravosuđa i traži da srpske vlasti pospeše reforme vladavine prava, a posebno da obezbede nezavisnost i efikasnost sudstva i ojačaju borbu protiv korupcije.

Rezolucija se oslanja i razmatra ovogodišnji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da „svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obe strane„, i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.

Evroposki poslanici „ukazuju na tekuću raspravu i izjave o mogućim korekcijama granica između Srbije i Kosova, uključujući razmenu teritorija“ i „ističu višenacionalnu strukturu Kosova i Srbije“ i kažu da „etnički čiste države ne treba da budu cilj u regionu“.

U dokumentu se „podvlači važnost stvaranja Asocijacije/Zajednice opština sa srpskom većinom“ na Kosovu, i sprovođenje svih dogovora, uključujući sporazum o energetici.

U Rezoluciji se „neopozivo osuđuje ubistvo političara kosovskih Srba Olivera Ivanovića i naglašava nužnost saradnje kosovskih i srpskih istražitelja, kao i međunarodna podrška, da bi se počinioci ubistva priveli pravdi“.

Srbija se poziva da postepeno uskladi svoju spoljnu i bezbednosnu politiku s politikom EU, uključujući politiku prema Rusiji, i da postepeno s Unijom uskladi i svoj vizni režim.

Podeli

Comments are closed.