RHP – 40 stanova izbegličkim porodicama

0

Četrdeset porodica izbeglih sa prostora bivše Jugoslavije dobile su nove stanove u Kruševcu u okviru Regionalnog stambenog programa. Ceremoniji su prisustvovali šef Delagacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić, predstavnici UNHCR i grada Kruševca.

Ambasador Fabrici zahvalio se porodicama koje su danas dobile ključeve na strpljenju i izrazio je nadu da će im novi domovi doneti osećaj sigurnosti na koji su dugo čekali.

“Ovo je divan primer solidarnosti Evropske unije i njenih građana sa građanima zemalja Zapadnog Balkana. Rezultati ovog veoma važnog regionalnog projekta pokazuju da smo ovde uspeli da uradimo i da i dalje radimo veoma dobar posao”, naglasio je Fabrici.

Govoreći o postignućima projekta, Fabrici je naglasio da je do sada stambeno zbrinuto 5.150 porodica: izgradnjom stambenih jedinica, kroz obnovu i adaptaciju postojećih ili kupovinom novih objekata. Cilj ovog projekta je da stambeno zbrine 7.600 izbegličkih i raseljenih porodica, naglasio je Fabrici.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da Vlada Srbije ostaje snažno opredeljena i posvećena rešavanju izbegličkog pitanja koje, kako je ocenio, predstavlja jednu od najvažnijih moralnih obaveza Srbije i međunarodne zajednice.

Dačić je pohvalio veliki uspeh regionalnog stambenog programa, naglasivši da realizacija nije stala „uprkos izazovima koje je pred nas stavila globalna pandemija zarazne bolesti kovid-19“, saopštilo je ministar. „Zadovoljstvo mi je što mogu danas, zajedno sa vama i vašim porodicama, da obeležim nov početak i novu etapu u vašim životima”, istakao je Dačić.

Stanovi su izgrađeni u okviru Regionalnog stambenog programa (RHP). Program je uspostavljen kako bi pružio trajna stambena rešenja ugroženim izbeglicama i raseljenim licima nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije od 1991. do 1995. godine. RHP sprovodi svoje aktivnosti u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji. Glavni donator ovog projekta je Evropska unija.

Podeli

Comments are closed.