RHP: Uručeni ključevi stanova u Bajinoj Bašti

0

20 izbegličkih porodica dobilo je ključeve novih stanova u Bajinoj Bašti u okviru Regionalnog stambenog programa. Ukupna vrednost građevinskih radova je preko 360.000 evra, a opština je obezbedila građevinsko zemljište i prateću infrastrukturu.

EU je daleko najveći donator RHP-u, sa 234 miliona evra uloženih iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), što čini 82% od svih donacija. U okviru RHP-a, u svim partnerskim zemljama blizu 4900 porodica dobile su rešenje za stanovanje. Očekuje se da će 2019. biti isporučeno još 1700 jedinica, a slede 3200 jedinica 2020. i 2000 jedinica 2021. godine.

Do sada je Srbiji dodeljeno najveće učešće u grantovima, a samo poslednji grant u okviru pod-projekta SRB9 iznosio je 22 miliona evra. Komesarijat za izbeglice i migracije je vodeća institucija za sprovođenje Programa u Srbiji.

Ceremoniji uručivanja prisustvovali su, između ostalih, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji Enriko Visentin, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Veljko Odalović, predsednik opštine Bajina Bašta Radomir Filipović, komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić i predstavnica UNHCR-a Aleksandra Đorđević.

U ime Delegacije EU, Enriko Visentin izrazio je veliko zadovoljstvo i iskrenu radost porodicama koje se useljavaju u svoje nove domove. RHP ne donosi samo stambena rešenja izbeglicama iz ratova u bivšoj Jugoslaviji, već i podstiče regionalnu saradnju uspešno rešavajući pitanja od zajedničkog interesa, što Program čini jedinstvenim.

Pored toga, Visentin je pohvalio porodice na njihovom strpljenju i posvećenosti boljoj budućnosti i izjavio da je EU više nego zadovoljna što daje doprinos zajedno sa drugim donatorima. Svi prisutni poželeli su sreću izbegličkim porodicama i zasadili drveće kao simbol svetle budućnosti koja dolazi.

Podeli

Comments are closed.