Saslušanje izabranog komesara Olivera Varhelja završeno

0

Članovi odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta ispitivali su mađarskog kandidata za komesara za portfelj susedstva i proširenja Olivera Varheljija. Koordinatori političkih grupa iz odbora sastaće se ubrzo nakon saslušanja radi procene učinka gospodina Varhelja.

Otvaranje pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom

Tokom uvodnog govora, kandidat za komesara predstavio je ono što smatra ključnim rezultatima za susedstvo i politiku proširenja za EU ​​u narednih pet godina.

„Moramo da otvorimo pregovore o pristupanju sa Severnom Makedonijom i Albanijom. Istovremeno, potrebni su nam i efikasniji pristupni procesi i pripreme koje su usredsređene na brži osetljivi rezultat za ljude u njihovom svakodnevnom životu“.

Varhelji je takođe rekao da je za EU ​​od presudnog značaja da se osigura da zemlje Istočnog partnerstva sprovedu strukturne reforme, a da se pritom poštuje teritorijalni suverenitet Ukrajine. Najavio je da će se obnoviti partnerstvo sa južnim susedstvom, fokusirajući se na ekonomski razvoj i potpuno iskoristiti trenutni instrument susedstva, razvoja i međunarodne saradnje (NDICI) i instrument pretpristupne pomoći (IPA III), koji bi trebalo da fokus stave na investiranje.

Vladavina prava

Poslanici su ispitivali kandidata za komesara o tome kako planira da ubrza integraciju Zapadnog Balkana, imajući u vidu trenutni izazovni politički kontekst. Neki su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog toga kako će Varhelji biti sposoban da promoviše vladavinu zakona i osnovna prava u zemljama proširenja, s obzirom na to da je njegova sopstvena država, Mađarska, tokom poslednjih nekoliko godina usvojila nekoliko zakona koji nisu u skladu sa Ugovorom o EU. Drugi su izrazili zabrinutost zbog toga da li će lojalnost kandidata za komesara biti bliža mađarskoj vladi ili EU u celini.

Video snimak celog saslušanja možete pogledati ovde.

Sledeći koraci

Na osnovu preporuka odbora, Konferencija predsednika odlučiće 21. novembra da li je Parlament dobio dovoljno informacija da proglasi postupak rasprave zaključenim. Ako to bude slučaj, na plenarnom zasedanju 27. novembra u Strazburu glasaće se o tome da li će Varhelji biti izabran u Komisiju.

Pogledajte još:

CV kandidata za komesara

Pisani odgovori na pitanja

Podeli

Comments are closed.