Savet ministara spoljnih poslova EU o referendumu na Krimu

0

Savet ministara spoljnih poslova Evropske unije razmatra danas u Briselu situaciju nastalu nakon takozvanog referenduma na Krimu, koji EU smatra nelegalnim i suprotnim ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu.

Očekuje se da će Savet usvojiti mere u skladu sa deklaracijom šefova država i vlada EU od 6. marta.

“Prvo treba pažljivo da razmislimo o tome kakav odgovor treba da bude i onda da odgovorimo”, rekla je Ešton.

Po dolasku na sastanak Saveta visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton još jednom je pozvala Rusiju “da se sastane i počne razgovor sa ukrajinskim vođama, kao i da pokuša da smiri situaciju što je pre moguće”, istakavši da “još nismo videli dokaze da se to događa”.

image(1)

“Takođe pokušavamo da pošaljemo najjače moguće signale Rusiji, kako tokom današnjeg rada tako i tokom nedelje šefovima države i vlade. Reč je o pokušaju da obezbedimo da razumeju ozbiljnost situacije ali i da pošaljemo znak da iskreno verujemo u potrebu za dijalogom i potrebu da se nađe izlaz koji bi obezbediio teritorijalni integritet Ukrajine i dobre i snažne odnose Rusije sa Ukrajinom i Evropskom unijom,” rekla je Ešton.

Visoka predstavnica će takođe obavestiti ministre spoljnih poslova EU o svojoj prošlonedeljnoj poseti Bosni i Hercegovini i situaciji u Sarajevu nakon prošlomesečnih protesta. “Pokušavamo da nađemo na najbolji način kako da im pomognemo ekonomski  i politički da krenu napred. To je zemlja kojoj su zaista potrebne vođe da je povedu napred. Slušala sam o stopi nezaposlenosti među mladima od 60 odsto i o razlozima zbog kojih su ljudi imali potrebu da protestuju”, rekla je Ešton.

Statement

Podeli

Comments are closed.