Šef Delegacije EU i ambasadori zemalja članica razgovarali putem video linka sa predsednicom Vlade Srbije

0

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić održala je danas putem video linka sastanak sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja članica Evropske unije, povodom aktuelne situacije u vezi sa pandemijom virusa Kovid – 19 i merama u cilju njenog sprečavanja.

Premijerka Brnabić je objasnila da se, iako teška, epidemiološka situacija popravlja. Primena mera i odgovorno ponašanje građana su počeli da daje rezultate, te ona očekuje da će uz striktno poštovanje uputstava nadležnih u narednim danima epidemija još više biti stavljena pod kontrolu, a medicinski sistem dodatno rasteretićen.

Kada je u pitanju epidemiološka situacija, predsednica vlade je objasnila da su u toku i intenzivne pripreme za jesen kada se očekuje i jači talas virusa.

Brnabić je zahvalila svim ambasadorima zemalja članica Evropske unije na pomoći i podršci Srbiji, naglašavajući da je zahvaljujući sredstvima Evropske unije u vrednosti od 15 miliona evra od početka epidemije u našu zemlju stigla velika pomoć koja je, između ostalog, obuhvatala 75 respiratora, 800.000 maski, 100 koncentratora kiseonika, 300 infracrvenih termometara, 50 monitora, 100 opremljenih kontejnera za trijažu pacijenata, dva uređaja za testiranje i 25.000 testova.

Predsednica Vlade navela je, takođe, da je potpisivanjem ugovora o dodatnoj donaciji sa Evropskom unijom, 15. jula ove godine, omogućeno angažovanje još dvesta domaćih zdravstvenih radnika za narednih šest meseci. Ovaj ugovor vredan milion evra se finansira iz IPA 2018 i imaće veliki značaj u osnaživanju kapaciteta našeg zdravstvenog sistema.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je da je pandemija korona virusa umnogome promenila svet, i da iz ovog iskustva moramo da učimo, delujemo solidarno i delimo sopstvena iskustva u primenjivanju mera i rezultatima koje one daju. Promptna i tačna komunikacija, puna transparentnost i snažna koordinacija sa EU i relevantnim međunarodnim institucijama će i ubuduće biti ključni za prevazilaženje ove teške faze. Šef Delegacije je potvrdio spremnost EU da nastavi tesno da sarađuje sa nadležnima u Srbiji i ohrabrio da se u potpunosti iskoriste novi mehanizmi u koje je sada uključena i Srbija, poput zdravstvenog odbora EU i sporazuma EU o zajedničkim nabavkama.

Predsednica Vlade i šef Misije EU su takođe razmenili mišljenje o trenutnoj političkoj situaciji nakon izbora održanih 21. juna. Ambasadori EU su posebno istakli praćenje izveštaja OEBS-ove kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava o izbornim uslovima, potrebu da se obezbede mirni protesti i bezbednost novinara, čuvajući pritom javni red. Takođe je pomenuto pitanje zahteva za informacijama o pranju novca, koji uključuje medije i nevladine organizacije.

Predsednica Vlade Srbije naglasila je se nakon izbora, na ulicama Beograda i drugih gradova naše zemlje, dešavalo političko i fizičko nasilje. Kada je reč o informacijama koje se odnose na aktivnosti Uprave za sprečavanje pranja novca, predsednica Vlade je istakla da su nadležnosti ove institucije definisane zakonom, ali i međunarodnim standardima koje je Srbija dužna da poštuje.

Fabrici je naglasio da Evropska unija snažno podržava Srbiju na njenom evropskom putu i izrazio očekivanje da će nova Vlada staviti proces pristupanja EU u središte svog programa, u kom će poseban prioritet imati vladavina prava.

On je takođe istakao da je će Ekonomsko-investicioni podsticajni plan Evropske unije, koji će biti predstavljen na jesen, omogućiti Srbiji brži ekonomski oporavak od posledica izazvanih pandemijom korona virusa.

Sastanku je prisustvovala i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Podeli

Comments are closed.