Sportska sala u školi staroj 140 godina

0

Zdravlje je najvažnije – prethodni meseci pokazali su nam koliko su zdravlje i imunitet važni posebno u uslovima koje nam je nametnula pandemija. Posebno je važno voditi računa o zdravlju dece za čiji je pravilan rast i razvoj neophodna fizička aktivnost.

Zato, U Evropskoj nedelji sporta, predstavljamo sportske objekte koji su uz pomoć EU renovirani ili su izgrađeni novi, a danas omogućavaju deci da se uspešno bave sportom. Jedan takav objekat, nedavno sagrašen je fiskulturna sala Osnovne škole „Branko Radičević“ u Priboju.

Nadmetanje u košarci, fudbalu, rukometu, atletici, ili zabavljanje tokom igranja stonog tenisa ili između dve vatre – samo  su neke od mogućnosti koje sada ima 430 osnovaca iz Priboja, na časovima fizičkog vaspitanja. A nakon sporta, čekaju ih čiste i uredne svlačionice, renovirani toaleti i kabine sa tuševima.

„Nakon 30 godina naša fiskulturna sala je kompletno renovirana, tako da đaci i nastavnici imaju sve uslove da se nastava fizičkog odvija u adekvatnim i bezbednim uslovima i u skadu sa preporukama nadležnih republičkih institucija”, rekao je Branko Cincović, direktor Škole. 

I zaista, kada pogledate slike „pre“ i „posle“, jasno je da u fiskulturnu salu nije ulagano decenijama. Osim što je pređašnji izgled ove sale bio isuviše siv i tužan, gotovo bez ijednog sportskog rekvizita, koji bi deca mogla koristiti, nova – opremljena, okrečena sala, u kojoj ne otpada malter – znatno je bezbednija za učenike i nastavnike.

Inače, zanimljivo je da je „Branko Radičević“ najstarija škola u Priboju, osnovana čak 1888. godine, a ovo ulaganje zasigurno će joj “produžiti život” još dugo. Ova škola je među prvih deset osnovnih škola (nakon Beograda, Požarevca i Ostružnice) koje su u Srbiji osnovane u 19. veku.

Za novi izgled  ove fiskulturne sale zaslužna su sredstva Evropske unije (EU) koja je, preko razvojnog programa EU PRO, opredelila skoro 77.500 evra. Renovirana je fasada, svlačionice i toalete, obnovljena stolarija, enterijer, popravljeni plafoni i podovi. Nova fiskulturna sala sada pruža sve uslove za bavljenje sportom i rekreacijom. Opština Priboj učestvovala je u radovima sa 18.000 evra.

Tako je skoro 95.500 evra uloženo kako bi deca mogla da odrastaju zdravo i da stiču dobre, sportske navike, ali, ko zna – možda svi budemo nagrađeni kad otkrijemo da baš u Priboju upravo odrasta neka nova sportska zvezda poput Amele Terzić, atletičarke rodom iz Priboja koja je osvojila nekoliko juniorskih i seniorskih zlatnih medalja na evropskim šampionatima u atletici.

Evropska nedelja sporta je događaj pokrenut od strane Evropske komisije, kako bi se ukazalo na značaj sporta, fizičke aktivnosti i zdravih stilova života. Pod sloganom „Budi aktivan“ Evropska nedelja sporta obeležava se od 23. do 30. septembra, nizom manifestacija na otvorenom prostoru, u cilju promocije sporta, a ove godine i uz obaveznu primenu svih mera zaštite u aktuelnoj pandemiji.

Podeli

Comments are closed.