Srbija i EU: Sve bliži partneri

0

Za nekoliko nedelja okončaće se petogodišnji mandat ove Evropske komisije, poznate kao Barozo 2, i impresivno je koliki je put u procesu evropskih integracija Srbija prešla za to vreme. Od kako sam preuzeo Komesarijat za proširenje, februara 2010, Srbija je aplicirala za članstvo, dobila status kandidata i postala je zemlja pregovarač, navodi Štefan File u autorskom tekstu objavljenom u dnevnom listu Blic.

Ova godina je počela veoma pozitivno sa formalnim otvaranjem pregovora o pristupanju, u januaru. Tu prekretnicu, nažalost, prekrila je senka teških poplava i neviđenog razaranja koje su one izazvale.

U obe situacije, mada po prirodi veoma različite, EU je pokazala da je Srbija postala jedan od naših najbližih partnera. Otvaranje pregovora o pristupanju bila je prekretnica u našim odnosima, sa novim odgovornostima i šansama za Srbiju. Reakcija EU nakon poplava pokazala je da smo odlučni da budemo uz Srbiju ne samo u dobrim, već i u lošim vremenima. Nakon odgovora na neposredne humanitarne potrebe, iz fondova EU obnovljen.

Podeli

Comments are closed.