Srbija najveći korisnik kredita EIBa na Zapadnom Balkanu

0

Srbija je od 2001. godine dobila ukupno 4,3 milijarde evra kredita od Evropske investicione banke (EIB), što je čini najvećim korisnikom kredita ove finansijske institucije. Najveći deo, odnosno 36% je uloženo u sektor transporta, dok 34% predstavljaju krediti namenjeni razvoju malih i srednjih preduzeća. Industrija je potpomognuta sa 12% od ukupnog iznosa, dok je na ime zdravstva i obrazovanja uloženo po 7 procenata.

U protekle četiri godine, EIB je je finansirala infrastrukturne projekte koji uključuju projekat vredan 579 miliona evra za izgradnju i obnovu autoputa E-75 i E-80 kao delova Koridora 10, projekat u vrednosti od 160 miliona evra za izgradnju mosta na Adi, kao i 100 miliona evra namenjenih sanaciji puteva i unapređenju bezbednosti na drumovima.

EIB je odobrila i 500 miliona evra kredita preduzeću Fiat automobili Srbija, kao i tranšu kredita u iznosu od 60 miliona evra za pružanje podrške dobavljačima auto delova.

Ipak, od 2005. godine jedan od prioriteta EIB grupe je pružanje podrške malim i srednjim preduzećima, kako bi im se olakšao pristup finansiranju.

U mala i srednja preduzeća i preduzeća srednjeg kapitala je uloženo oko 736 miliona evra.

Pored EIB i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je značajan investitor u Srbiju. Od 2009. godine uložila je 3,5 milijarde evra: 40% od ovog iznosa su investicije u infrastrukturu, 26% u razvoj finansijskih institucija, uključujući investicije u mikro, mala i srednja preduzeća, 17% u sektor industrije, trgovine i agrobiznisa, dok je od ukupnog iznosa 16% uloženo u energetiku.

EIB i EBRD učestvuju i u programu za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana, koji predstavlja zajedničku inicijativu u kontekstu Investicionog okvira Zapadnog Balkana, a u kome još učestvuju i Evropska komisija i Evropski investicioni fond.

Inicijativa za razvoj i inovacije preduzeća Zapadnog Balkana ima za cilj pružanje podrške društveno-ekonomskom razvoju i pristupanju EU širom regiona kroz povećanje dostupnih finansijskih sredstava za mala i srednja preduzeća sa sedištem na Zapadnom Balkanu, pružanjem tehničke podrške strateškim ulaganjima, naročito u oblasti infrastrukture i energetske efikasnosti, kao i razvoju privatnog sektora.

Podeli

Comments are closed.