Srbija napreduje ka EU

0

Srbija, uz svesrdnu podršku Evropske komisije, uspešno i kontinuirano napreduje na evropskom putu, ocenio je u Beogradu evropski komesar za budžet i ljudske resurse Ginter Etinger u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Vučić i Etinger razgovarali su o evropskim integracijama, fondovima EU i zajedničkim projektima, a visoki evropski zvaničnik naglasio je da mu je „veoma važno da zna šta su očekivanja Srbije u pogledu evropskih fondova“.

„Imamo konstruktivne odnose i – bez obzira na različite izazove i prepreke – Srbija uz svesrdnu podršku Evropske komisije uspešno i kontinuirano napreduje na svom evropskom putu“, ocenio je Etinger.

„Srbija je spremna da iskoristi pozitivan trenutak otvoren strateškim dokumentom Evropske komisije o kredibilnoj politici proširenja na zapadni Balkan“, rekao je predsednik Srbije. Vučić je ocenio da „novi predlog budžeta EU predstavlja dobar primer, čije bi elemente trebalo iskoristiti“, naročito one koji se tiču dodatnih ulaganja u inovacije, infrastrukturu i poljoprivredu, saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije. Vučić smatra „veoma važnim“ i to što sadašnji predlog budžeta podrazumeva i značajno povećanje izdvajanja za pretpristupnu pomoć kandidatima i potencijalnim kandidatima. On očekuje „snažniji nastavak podrške Evropske komisije za ubrzanje procesa pregovora o pristupanju“, uz ocenu da iz izveštaja Evropske komisije „jasno proizlazi da Srbija sprovodi brojne političke i ekonomske reforme“. Predsednik Srbije istakao je spremnost da, u skladu sa ocenama i preporukama predstavljenim u Izveštaju EK, Srbija „pristupi daljim reformama“.

Podeli

Comments are closed.