Komesar za obrazovanje, kulturu, omladinu i sport Tibor Navračič i ministar prosvete, nauke i tehnološkog napretka Srbije Mladen Šarčević, potpisali su sporazum kojim je učešće Srbije u programu Erazmus+ podignuto na viši nivo.

Svečanost potpisivanja je upriličena u Briselu, a nakon potpisivanja, status Srbije je promenjen iz partnerske u programsku zemlju u okviru programa Erazmus+.

Komesar Navračič je uoči potpisivanja izjavio: „Veoma mi je drago što Srbija danas postaje punopravna članica programa Erazmus+. Ovaj novi status će joj omogućiti da učestvuje u većem broju aktivnosti u oblasti visokog obrazovanja i omladine, kao i da započne učešće u projektima koji se tiču sporta, stručnog obrazovanja i obuke, te u aktivnostima usmerenim na nastavno osoblje u školama i osoblje uključeno u obrazovanje odraslih.”

Srbija je aktivni učesnik programa Erazmus+. Od 2014. je skoro 7.000 srpskih studenata i nastavnika učestvovalo u programu, dok je oko 4.300 Evropljana boravilo u Srbiji. Srbija se sada pridružila mreži od 33 programske zemlje među kojima je 28 članica EU, Island, Lihtenštajn, Norveška, Švajcarska, Turska i Bivša jugoslovenska Republika Makedonija.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Ukupna sredstva namenjena Erazmus+ programu za ceo period iznose 14,7 milijardi evra, a planirano trajanje programa je do 2020. godine.

Od početka Erazmus+ programa 2014. godine, Srbija je prva u regionu Zapadnog Balkana i po broju odobrenih projekata i po količini sredstava i po broju ljudi koji odlaze na razmene u zemlje EU. Do sada su obrazovne institucije, kao i organizacije koje se bave mladima učestvovale u projektima ukupne vrednosti preko 67 miliona evra za sve vrste projekata u okviru Erazmus+ programa, a broj nastavno-naučnog osoblja, studenata i učenika koji su u tom periodu otišli na međunarodne razmene u zemlje EU je preko 5800.

Trenutno je u toku preko 300 projekata u kojima učestvuju škole, omladinske organizacije, univerziteti, preduzeća itd. Kroz ove projekte se razmenjuje preko 2000 studenata i preko 300 nastavnika, učenika i omladinskih radnika godišnje. Sa punopravnim učešćem u Erazmus+ programu, mogućnosti za stručno usavršavanje u inostranstvu će biti povećane.

Za promovisanje i sprovođenje Erazmus+ programa u Srbiji nadležna je Fondacija Tempus.