Srpski CINS među dobitnicima Evropske novinarske nagrade za 2017.

0

Evropska novinarska nagrada je na ceremoniji dodele ovog priznanja u Amsterdamu pripala Centru za istraživačko novinarstvo Srbija koji je pobedio dobitnika Pulicerove nagrade odnosno tim koji stoji iza Panamskih dokumenata u prestižnoj kategoriji istraživačkog novinarstva.

Žiri kom je predsedavao ser Harold Evans je odlučio da nagradi izuzetan novinarski rad novinara CINS-a za seriju tekstova o korupciji u Srbiji: „Ova otkrića ispunjavaju osnovnu obavezu koje istraživačko novinarstvo ima prema čitaocima: otkrivanje i rasvetljavanje slučajeva korupcije.”

U konkurenciji najuglednijih evropskih medija i u najprestižnijoj kategoriji istraživačkog novinarstva, CINS je osvojio je najznačajnije evropsko novinarsko priznanje za seriju tekstova o tretmanu korupcije u Srbiji i vezama fudbala, politike i kriminala, su podržali Delegacija EU u Beogradu i Ambasada Holandije (program MATRA).

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) neprofitna je nevladina organizacija, posvećena istraživačkom novinarstvu po najsavremenijim, međunarodno usvojenim standardima i uz korišćenje novih alata, tehnika i znanja o profesiji. Cilj novinara ovog istraživačkog portala je da se građani Srbije kontinuirano informaišu o važnim  činjenicama o srpskom društvu koje su skrivene ili nepoznate. CINS je osnovalo Nezavisno udruženje novinara Srbije a finansira se iz donacija.

Kao razlog za dodelu ove novinarske nagrade na sajtu European press prize se navodi da “kvalitetno novinarstvo ima presudan značaj za zdrava demokratska društva, naročito u vremenu kada su informacije sveprisutne. Nažalost, zbog tržišta koje je pod sve većim pritiskom i trpi velike promene, sve je teže očuvati kvalitet.

Evropska novinarska nagrada je osmišljena tako da doprinese suzbijanju posledica ovih promena. Osnovalo ju je sedam evropskih udruženja koja imaju snažne veze sa medijima, a novinarsku izuzetnost i ulogu pružaoca javnih usluga smatraju kolektivnim zadatkom.

Cilj je jednostavan: da se podstakne visokokvalitetno novinarstvo gde god da postoji na našem kontinentu. U trci za nagradu su novinari iz 47 zemalja Saveta Evrope”.

Podeli

Comments are closed.