Strategija upravljanja otpadom korak Srbije ka evropskim standardima

0

Završna konferencija projekta razvoja strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom održana je u Klubu poslanika u Beogradu.

Agencije za zaštitu životne sredine iz Austrije, Švedske i Litvanije udružile su snage u ovom projektu, koji su sa 1.5 miliona evra sufinansirale Evropska unija i Srbija.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kaže da je moto Evropske unije: Zajedno smo jači. U narednim mesecima Srbija i EU takođe će sufinansirati projekat razdvajanja izvora otpada za 17 opština, u vrednosti od 7 miliona evra.

“Zahvaljujem Austriji, Litvaniji, Švedskoj, Ministarstvu životne sredine i svim partnerima na saradnji u ovom projektu. Dozvolite mi da zahvalim timu projekta na njihovom sjajnom radu”, kaže ambasador Fabrici.

Foto: Beta

Ambasador navodi da je cilj EU do 2050. godine postanemo prvi klimatski neutralan kontinent, usporavajući globalno zagrevanje i ublažavajući njegove efekte.

“To je zadatak za našu generaciju i sledeću, ali promena mora početi odmah – i znamo da to možemo učiniti. Paralelno, EU radi na pokretanju Zelene agende za zapadni Balkan, kako bi se ogledalo u Zelenoj ponudi i fokusiralo na klimu, energetsku tranziciju, kružnu ekonomiju, zagađenje i biodiverzitet”,

Kroz projekat podrške razvoja strateškog okvira u oblasti upravljanja otpadom, koji Evropska unija finansira sa milion i po evra, Srbija pokušava da uhvati korak sa svetom, tvrdi ministar zaštite životne sredine Goran Trivan .

“Tokom projekta, urađen je nacrt Nacionalne strategije upravljanja otpadom sa Nacionalnim planom za upravljanje otpadom, kao i Nacionalni program prevencije otpada i set ekonomskih instrumenata za primenu evropskih propisa za čvrsti komunalni otpad”, kaže ministar Trivan i dodaje da je cilj izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom.

Foto: Beta

Trivan je istakao da u inspekciji u Ministarstvu za zaštitu živitne sredine nedostaje tridesetroje ljudi i da je ove godine opredeljeno tri i po milijarde dinara za subvencije za sektor reciklaže.

Ambasador Austrije Nikolaus Luteroti ocenio je da je projekat bio uspešan i dodao da je potrebno raditi na svesti
građana o zagađenju. Motiv projekta je čistija i zdravija Srbija i to je odgovornost ne samo jednog ministarstva, već cele vlade u svakoj zemlji.

Podeli

Comments are closed.