“Tehnologija je isuviše važna da bi bila prepuštena muškarcima!”

0

Privlačenje većeg broja žena poslovima u oblasti tehnologije predstavlja neodložan ekonomski zahtev. Kada bi zastupljenost žena u digitalnim poslovima bila jednaka zastupljenost muškaraca, evropski BDP bi doživeo godišnji rast od 9 milijardi evra.

Evropska digitalna ekonomija i sektor razvoja aplikacija doživljavaju procvat, ali gde su tu žene?

Činjenice o ženama u digitalnoj ekonomiji:

  • Samo 9 od 100 programera aplikacija u Evropi su žene
  • Samo 19% ICT menadžera su žene (45% je zastupljenost u drugim uslužnim sektorima)
  • Samo 19 % ICT preduzetnika su žene (54% je zastupljenost u drugim uslužnim sektorima). Manje od 30% radnika u ICT sektoru su žene.
  • Opada broj diplomiranih programera među ženama (3% žena naspram 10% muškaraca)

Potpredsednica Evropske komisije,  @NiliKros  je rekla:

„Tehnologija je isuviše važna da bi bila prepuštena samo muškarcima! Upoznajem sve više i više inspirativnih žena u oblasti tehnologije.“

“ICT više ne pripada nekolicini štrebera – ova oblast je super i predstavlja budućnost! Samo 9% programera su žene? Ma dajte! Pružite programiranju šansu i videćete koliko zabavno može da bude!“

„Želimo da stvorimo platformu za žene koje bi ispričale svoju priču o napredovanju u tehnologiji. A ovakvih priča je mnogo – zato vas molim da ispričate vašu i inspirišete buduće generacije!”

Pridružite se kampanji: Pogledajte kolekciju video snimaka na vebsajtu Dame u ICT sektoru. Možete napraviti sopstveni video snimak sa vašom pričom o životu u digitalnom sektoru. Podelite svoj video na Fejsbuk stranici Every Girl Digital.

Evropska komisija danas pokreće kampanju putem koje će naći i slaviti uzore kako bi ohrabrila mlade žene da ostvare karijeru u ICT sektoru. Komisija poziva žene (i muškarce!) da snime video i da podele priču o sopstvenom uspehu kako bi nadahnuli devojke i žene da razmisle o tehnologiji.

Žene mogu imati sjajne poslove u oblasti tehnologije; o ovome svedoče inspirativne žene koje su pokrenule kampanju:

Monik Morou@mjmorrow, iz Švajcarske kaže da nije verovala da će ikad kročiti u IT sektor. Ali njena sposobnost rešavanja problema je dovela do njega: od tada, IT sektor ju je vodio širom sveta, kroz mnoga područja, doneo joj zanimljiva iskustva, ona u njemu zaista uživa i smatra ga zabavnim;

Lindzi Nefeš-Klark @WomensW4, iz Francuske radi u oblasti razvoja ICTja. Govori o moći preobražaja ICT sektora, koji može poslužiti kao katalizator za osnaživanje žena, i o tome kako je povezivanje Bangladeša sa digitalnim dobom dovelo do ovoga što sad radi. Njen savet devojkama: “Radite IT, radite IT, radite IT!”.

Sofija Svanteson, @sofiasvanteson, iz Švedske savetuje mlade žene koje žele posao u oblasti tehnologije da se oslobode predrasude kada razmišljaju na temu upotrebe tehnologije. Ona smatra da napredak u tehnologiji ne može biti ostvaren radi same tehnologije; kada je nešto jednostavno za upotrebu i ima smisla, onda to može promeniti živote ljudi na bolje. Sofija misli da je biti deo ovog procesa čudesno.

Eva Berneke iz Danske, Aneke Berger iz Holandije i Naomi Ša iz Sjedinjenih Država takođe dele svoje priče. Pronađite još inspirativnih priča ovde.

Pozadina

Ova kampanja je zasnovana na Studiji Komisije o ženama u ICT sektoru, koja je pokazala da najbolji način da se žene privuku ovoj oblasti jeste upoznavanje nadahnjujućih profesionalaca a onda i njihovo pretvaranje u uzore. Utvrđivanje puteva razvoja karijere takođe može pomoći ženama koje su već zaposlene u ovoj oblasti da tu i ostanu do kraja radnog veka.

Privlačenje većeg broja žena poslovima u oblasti tehnologije predstavlja neodložan ekonomski zahtev. Kada bi zastupljenost žena u digitalnim poslovima bila jednala zastupljenost muškaraca, evropski BDP bi doživeo godišnji rast od 9 milijardi evra (što je 1,3 puta veće od BDPa Malte), studija pokazuje. Organizacije sa inkluzivnom politikom u pogledu žena menadžera, ostvaruju 35% više prinosa na kapital i 34% više ukupnog prinosa akcionarima, u poređenju sa drugim organizacijama.

Žene su takođe nedovoljno zastupljene na menadžerskim i pozicijama na kojima se donose odluke. Iako je ovo generalni problem, menadžerki u ICT sektoru je mnogo manje nego u drugim oblastima: 19,2% radnika u ICT sektoru za šefa ima ženu, u poređenju sa 45,2% radnika u drugim sektorima.

Preduzetnice u ICT sektoru zarađuju 6% više od žena koje ovo nisu u istoj oblasti. Preduzetnice u ICT sektoru su zadovoljnije svojim poslom, imaju jači osećaj dobro urađenog posla i zarađuju više nego zaposlene koje se ne bave preduzetništvom u istom sektoru. Loša strana je, međutim, to što kažu da su više pod stresom.

Problem je još složeniji kada znamo da žene napuštaju ovaj sektor na polovini karijere (fenomen “curenja cevovoda”) znatno češće nego muškarci. Zapravo, 20% žena od trideset godina koje imaju bečlor diplomu koja je u vezi sa ICT sektorom radi u ovoj oblasti, dok samo 9% žena iznad 45 godina sa sličnim obrazovanjem radi u ovoj oblasti.

U međuvremenu, poslodavci prijavljuju da imaju problem pri nalaženju prfesionalaca iz ove oblasti, i Evropa bi uskoro mogla da ima deficit od 900000 ICT radnika – što bi predstavljalo propuštanje šanse za borbu protiv ogromne nezaposlenosti kao i rizikovanje ostanka u digitalnom nadmetanju.

Korisni linkovi

Videti takođe  Dame u ICT sektoru, Pedeset nadahnjujućih, Shefigures2012Nauka je ženska stvar

Heštegovi: #IWD2014 #WomensDay

Žene u ICT sektoru

Vebsajt Nili Kros

Podeli

Comments are closed.