Tim EU za civilnu zaštitu u okviru srpskog MUPa

0

Tim za civilnu zaštitu Evropske unije nastavlja sa pružanjem pomoći srpskim vlastima i Sektoru za vanredne situacije MUPa. Osim sa kolegama iz Sektora za vanredne situacije, članovi tima blisko sarađuju i sa kolegama iz UNa.

Deo tima EU nastavlja sa procenom potreba u poplavljenim područjima, i danas boravi u Krupnju gde procenjuje situaciju i neposredne potrebe. EU osim koordinacionog tima u Srbiji ima 13 pumpi velikog kapaciteta, 6 spasilačkih timova sa čamcima, te spasilački helikopter.

Sektor za vanredne situacije je od tima EU zatražio da se fokusira na hitno obavljanje zadatka crpljenja vode u Kostolcu kako bi se zaštitile termoelektrane. Tim koji radi na crpljenju vode je prisutan i u Obrenovcu, gde radi na zaštiti termoelektrane Nikola Tesla. Operacije crpljenja vode su od ključnog značaja, kako bi se obezbedilo nesmetano snabdevanje strujom velikog dela Srbije.

Očekuje se da pomoć koju EU pruža ostane u Srbiji i u doglednoj budućnosti, a mi smo spremni da odgovorimo na svaki sledeći zahtev Ministarstva unutrašnjih poslova za pomoći.

EU takođe jača pomoć Bosni i Hercegovini putem Mehanizma za civilnu zaštitu EU. Još jedan tim za civilnu zaštitu EU je oformljen u Sarajevu gde podržava napore u pružanju pomoći.

Dodatne informacije:

Podeli

Comments are closed.