Timovi EU nastavljaju da pomažu Srbiji da se izbori sa posledicama poplava

0

Timovi EU za civilnu zaštitu su nastavili da pružaju pomoć srpskim vlastima da se izbore sa posledicama poplava, prvenstveno putem operacija drenaže, ispumpavanja i prečišćavanja vode.

Aktivnosti ispumpavanja vode su nastavljene sa značajnim uspehom tokom vikenda. Austrijski tim zadužen za ispumpavanje vode radi u starom delu Šapca, dok bugarski tim radi na drenaži privatnih kuća u jugoistočnom delu Jagodine. Češki, danski, nemački i slovenački timovi i dalje rade na ispumpavanju vode u Obrenovcu.

Francuska i Nemačka su obezbedile dve jedinice za prečišćavanje vode, procenili na kojim lokacijama su najpotrebnije i postavili uređaje. Rumunski tim je u selu Jamena, gde sprovodi akcije traženja i spasavanja u urbanom području, čišćenja tla, obezbeđivanja prenosive vode i procenjivanja minski ugroženih područja.

Francuski tim u Kostolcu nastavlja ispumpavanje manjim pumpama u naseljima, dok na većim površinama ovo radi pumpama velikog kapaciteta.

Holandski stručnjaci su poslati u Kolubaru kako bi pružili stručnu pomoć vezanu za površinske kopove termoelektrana. Tamo će biti potreban sistem za ispumpavanje većeg kapaciteta.

Holandija, Poljska i Španija su u slučaju potrebe obezbedile srpskim vlastima drenažne sisteme, za koje je sektor MUPa za vanredne situacije tražio da ostanu na raspolaganju za sada.

Stručnjaci EU su udružili snage sa timom UN, Švajcarske jedinice za humanitarnu pomoć, pojačanom ekološkom inspekcijom u Srbiji i Agencijom za zaštitu životne sredine Srbije kako bi sproveli procenu situacije u industrijskim područjima u blizini Obrenovca i Šapca. Zajednički tim je posetio industrijska područja Prve iskre u Bariču, Šapcu, područje kompanije Eliksir Zorka Šabac, te područje šabačkog pogona Beli limovi u sklopu Železare Smederevo.

Podeli

Comments are closed.