U Beogradu održan okrugli sto Ka daljem unapređenje položaja i zaštite dece izbeglica, migranata i tražilaca azila bez pratnje

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrizi, učestvovao je na skupu posvećenom unapređenju položaja i zaštite dece izbeglica, migranata i tražilaca azila bez pratnje u Srbiji koji su organizovali Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, UNHCR i UNICEF. Ovom skupu koji se bavi jednim od trenutno najvećih problema od početka migrantske krize, maloletnim migrantima bez pratnje, prisustvovali su i Zoran Đorđević, ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja u Srbiji, Hans Friedrich Schodder, predstavnik UNHCR-a za Srbiju, Karok Pishtevan, mladi irački izbeglica u Srbiji i predstavnik UNICEF-a u Srbiji.

U svom uvodnom izlaganju, ambasador Fabrizi je naglasio važnost sprovođenja prava Evropske unije i poštovanja Povelje Evropske unije o osnovnim pravima i Međunarodnog zakona o ljudskim pravima o pravima deteta: „Što se tiče politike EU, zaštita dece je na prvom mestu među evropskim vrednostima poštovanja ljudskih prava, dostojanstva i solidarnosti,“ istakao je ambassador i dodao: „EU pomno prati najugroženije grupe među migrantima i zbeglicama, a to su pre svega deca izbeglica, migranata i tražilaca azila. Ovo pitanje je izazov za sve nas, ovde u Srbiji, širom sveta, I naravno u EU.”

Obraćajući se prisutnima, ministar Đorđević se zahvalio Delegaciji EU u Srbiji na podršci i pomoći od početka migrantske krize, ističući da je trenutno najveći problem kako zaštititi decu izbeglica, migranata i tražilaca azila bez pratnje u Srbiji: “Karakteristika migracija danas je prisustvo velikog broja dece migranata. Trenutno u Srbiji ima oko 500 maloletnih migranata.” Ministar Đorđević je istakao da će Srbija, sa svojim partnerima, mobilisati sve raspoložive resurse kako bi ovoj deci bila pružena pomoć u vidu smeštaja, hrane, zadrvstvene zaštite I mogućnost da pohađaju školu.

Od septembra 2015. godine, za rešavanje migrantskih izazova, EU je pružila finansijsku podršku Srbiji u vrednosti od 100 miliona evra, od čega je gotovo 59 miliona evra obezbeđeno kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA), dok je 20 miliona evra  obezbeženo kroz humanitarnu pomoć. Pored toga, države članice EU su obezbedile bilateralnu pomoć u ovoj oblasti u vrednosti od 20 miliona evra.

Podeli

Comments are closed.