U Beogradu predstavljen program EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška malim i srednjim preduzećima

0

Ambasador Evropske unije u Srbiji, Sem Fabrici, predstavio je program EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška malim i srednjim preduzećima koji finansira Evropska unija, a sprovodi Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) u saradnji sa Ministarstvom privrede Republike Srbije. Ovom događaju prisustvovali su i Milun Trivunac, državni sekretar Ministarstva privrede i Žužana Hargitai, direktorka EBRD za zapadni Balkan.

Ambasador Fabrici je u uvodnom obraćanju rekao da je od 2001. godine Evropska unija izdvojila više od 200 miliona evra za finansiranje projekata čiji cilj je jačanje raznih ekonomskih sektora u Srbiji, posebno malih i srednjih preduzeća: „Kroz ovaj četvorogodišnji projekat u vrednosti od 2,2 miliona evra biće pružena podrška najmanje 130 srpskih preduzeća s ciljem da postanu konkurentniji na tržištu, dobiju pristup finansijskim sredstvima, i unaprede poslovanje kroz inovativne tehnologije i nove veštine menadžmenta. Ukratko, cilj je da se ova preduzeća što bolje pripreme za izazove na putu ka pridruživanju EU.“

Državni sekretar Trivunac naglasio je da je cilj Ministarstva ekonomije da se kroz različite projekte dodatno ojača podrška razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva: “Značajna podrška za razvoj malih i srednjih preduzeća realizuje se i kroz partnerstvo sa Evropskom unijom, kroz COSME program, kroz WB EDIF program za razvoj preduzeća i inovacije zapadnog Balkana, inovacijska šema za Srbiju kroz koju je obezbeđeno 180 miliona evra.”

Kroz program EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška malim i srednjim preduzećima, najmanje 130 malih i srednjih preduzeća u Srbiji moći će da dobiju podršku kvalitetnih lokalnih i međunarodnih konsultanata. Takođe, kroz program će biti omogućena obuka više od 45 lokalnih konsultanata koji će pružiti podršku malim i srednjim preduzećima kao i transfer najboljih praksi javnim institucijama, poput Razvojne agencije Srbije (RAS). Projekat EU za Srbiju – EBRD savetodavna podrška malim i srednjim preduzećima počeo je da se sprovodi u decembru 2018. godine i završiće se u decembru 2022. godine.

Podeli

Comments are closed.