Nakon 40 radionica u pet gradova i sedam javnih debata u Subotici, Novom Sadu, Novom Pazaru, Užicu, Nišu i Beogradu, svečano finale Evropske škole debate održano je u Narodnoj skupštini.

Tema debate bila je: „Ovaj dom predlaže smanjenje finansiranja EU za države čanice koje ne poštuju vladavinu prava”

Učestvovalo je sedam najistaknutiijih od ukupno 150 polaznika. Uvodni govorničar koji je detaljno obrazložio i predstavio temu bila je Zoja Milovančević iz Beograda a timovi su zastupali ili osporavali zadatu temu.

Stav tima “za” branili su Hamza Kolašinac iz Novog Pazara, Dejan Đokić iz Beograda i Strefan Štrbac iz Novog Sada, dok su stavove tima koji je zastupao suprotan stav protiv branile Mina Damjanović iz Novog Sada, Andrijana Vitošević iz Kragujevca i Lara Novak iz Niša.

 

Prvi tim je objašnjavao da nepoštovanje vladavine prava utiče na nezadovoljstvo naroda a smanjenje finansiranja EU bi dodatno povećalo nezadovoljstvo, što je neophodno da bi se dogodila promena vlasti koja propagira politike suprotne EU vrednostima. Dodatno, postojanje država koje ne poštuju osnovna EU načela ugrožavaju imidž EU, demotivišu države kandidate da nastave sa svojim reformama za unapređenje vladavine prava.

S druge strane, opozicija ili kontra tim je obrazlagao da neće doći do promene vlasti jer narod više veruje lokalnim populističkim liderima nego EU, a za to vreme trajanja sankcija najviše štete će trpeti obični građani. Imidž EU će slabiti u tim državama jer će se sva krivica za loše stanje svaliti pre na EU nego na političare u toj državi, što na kraju neće dovesti do promene vlasti, već na prebacivanje fokusa na druge investitore i druge države konkurentne EU.

Nakon debate, publika je izglasala da je drugi tim odnosno “opozicija” bila bolja. Sa tim stavom publike saglasan je bio i žiri u sastavu Dejan Radenković, narodni poslanik i član Odbora za evropske integracije, Mateja Norčič Štamcar, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Miljana Pejić iz Otvorene komunikacije.

Dejan Radenković, istakao je da su generacije koje dolaze rečite i da mu je zadovoljstvo što  je slušao debatu. Naveo je da su svi koji su učestvovali pobednici i istakao da je temu bolje argumentovala “opozicija”. “Pokazali ste nam da postoje i kulturniji načini da pokažete da li ste za ili protiv nekog stanovišta.”

Mateja Norčič Štamcar čestitala i jednom i drugom timu i navela da je debata bila odlična, da su oba tima dala dobar presek stanja u Evropskoj uniji. Debata se uči i najvažnije je naučiti da se ispravno rezonuje.”Vlada je bila konkretnija i njima ide moj glas.”

Miljana Pejić iz Otvorene komunikacije istakla da je da su svi debateri mladi, i da “nije lako da sa 16,17 godina debatovati o kompleksnim EU temama na jasan način. Glas ide isto damama jer su bolje argumentovali kako da se primeni vladavina prava”.

Evropsku školu debate pohađalo je preko 150 polaznika u 5 gradova. Polaznici su došli iz ukupno 38 gradova: Rume, Bečeja, Novog Sada, Ruskog Krstura, Sombora, Srbobrana, Sremske Kamenice, Sremskih Karlovaca, Petrovaradina, Begeja, Subotice, Novog Pazara, Sjenice, Raške, Kragujevca, Kraljeva, Vrnjačke Banje, Smederevske Palanke, Petrovca na Mlavi, Kraljeva, Arilja, Kruševca, Niša, Leskovca, Babušnice, Vranja, Zaječara, Medveđe, Paraćina, Bora, Beograda, Požarevca, Pančeva, Smedereva, Valjeva, Užica, Požege i Negotina.