U petak otvaranje obnovljene Golubačke tvrđave

0

Svečano otvaranje Golubačke tvrđave nakon višegodišnje rekonstrukcije održaće se u petak. Događaju će prisustvovati evropski komesar za susedsku politiku i pregovore o priključenju Johanes Han, šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Evropska unija je, zajedno sa Austrijskom razvojnom agencijom, u projekat uložila oko 8 miliona evra.

Rekonstrukcija i opremanje kompleksa Golubačke tvrđave, kulturno-istorijskog spomenika iz XIV veka, počelo je u septembru 2014. godine. Pored radova, izvedena su i obimna arheološka istraživanja koja su dovela do novih otkrića, koja će upotpuniti saznanja o istoriji ovog srednjovekovnog utvrđenja. Radovi su realizovani uz nadzor Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, a realizacijom čitavog projekta rukovodila je Austrijska razvojna agencija.

Kompleks Golubačke tvrđave još tokom procesa rekonstrukcije privukao je pažnju velikog broja turista iz celog sveta, pa je tako 2017. godine kompleks ugostio oko 65000, a 2018. godine oko 86000 posetilaca. Na pristan kod tvrđave redovno dolaze veliki rečni kruzeri koji dovode goste iz celog sveta, a do sada je za 2019. godinu dogovoreno pristajanje 80 ovakvih brodova.

Obnavljanjem Golubačke tvrđave, Evropska unija je značajno doprinela obogaćivanju turističke ponude istočne Srbije i njenom ekonomskom razvoju.

Šta je sve urađeno u kompleksu Golubačke tvrđave

Tvrđava

Rekonstruisano je 9 kula  i 9 pratećih bedema.  Izgrađena je i palata površine oko 600m2. Izvedena su obimna arheološka istraživanja unutar i ispred tvrđave. Uređene su unutrašnje staze i stepenice koje će posetiocima omogućiti prilaz svim delovima tvrđave. Vrednost radova na rekonstrukciji tvrđave je oko 2,4 miliona evra.

Centar za posetioce

Centar za posetioce, veličine preko 960 kvadratnih metara, u kojem se nalaze stalna postavka o Golubačkoj tvrđavi, kafeterija, suvenirnica i prostorije Društva „Tvrđava Golubački grad“,  koje upravlja kompleksom Golubačke tvrđave. Ovaj objekat je otvoren u julu 2016. godine.  Vrednost radova je bila oko 950 hiljada evra.

Tunel i obilaznica

Izgrađen je tunel dužine 150m i saobraćajnica ukupne dužine 760m. Širina tunela je 10,45m, a visina 6,26m. Time je omogućeno konačno izmeštanje saobraćaja iz tvrđave nakon 90 godina. Vrednost radova na izgradnji tunela i obilaznice iznosila je oko 2,3 miliona evra, a otvoreni su za saobraćaj u julu 2016. godine.

Obaloutvrda

Na dunavskoj obali na kojoj se nalazi kompleks Golubačke tvrđave izgrađena je obaloutvrda dužine 400 metara koja je omogućila postavljanje pristana za prihvat velikih rečnih kruzera i drugih polovila. Vrednost radova koji su završeni u julu 2016. godine bila je oko 420 hiljada evra.

Tehnička infrastruktura

Završeni su i svi neophodni objekti prateće infrastrukture koji su omogućili stabilno snabdevanje kompleksa vodom i električnom energijom. Uređen je parkovski prostor platoa između Centra za posetioce i tvrđave, a izgrađen je i parking za posetioce. Vrednost radova iznosila je oko 1,1 milion evra.

Podrška društvu “Tvrđava Golubački grad”

Upravljanje kompleksom Golubačke tvrđave je složen i odgovoran zadatak. Zato je, tokom realizacije ovog projekta, društvu Tvrđava Golubački grad pružena stručna pomoć u izgradnji kapaciteta za efikasno i održivo upravljanje kompleksom.  Urađeni su strateški planski dokumenti i organizovane obuke za rukovodstvo i zaposlene u preduzeću. Tvrđava je opremljena savremenom prezentacionom opremom. Kreirana je i posebna savremena multimedijalna prezentacija tvrđave, koju posetioci mogu videti u palati i kulama. U zaleđu tvrđave su obeležene pešačke staze sa vidikovcima.  Vrednost ovih aktivnosti bila je oko 268 hiljada evra.

Podeli

Comments are closed.