Ubrzana komunikacija nadležnih organa glavna prednost NKOS

0

Digitalizacija baza podataka kojima će moći da pristupe nadležni organi omogućiće bolju komunikaciju u borbi protiv organiovanog kriminala, zaključak je potpisnika sporazuma o uspostavljanju Nacionalnog kriminalističkog obaveštajnog sistema (NKOS).

Sporazum su potpisali ministri Vlade Srbije Nebojša Stefanović, Siniša Mali i Nela Kuburović, kao i predstavnici Republičkog javnog tužilaštva, tužilaštva za organizovani kriminal i agencija za borbu protiv kriminala, u prisustvu šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Sema Fabricija i švedskog ambasadora Jana Lundina.

EU je podržala uspostavljanje nacionalnog sistema u Srbiji sa 3,5 miliona evra za nabavku softverske i hardverske opreme, ističe ambasador Sem Fabrici. Saradnja u oblasti kriminalističkog obaveštajnog rada je od presudnog značaja i zato je od presudnog značaja da Srbija ima najmoderniju i najnapredniju infrastrukturu, ocenjuje ambasador.

„Ove aktivnosti deo su međusobnih obaveza koje su u okviru Akcionog plana za poglavlje 24, odnosno, standard koji se mora postići u oblasti bezbednosti i sigurnosti. Svakako, bolja saradnja i deljenje obaveštajnih podataka o kriminalnim grupama je važni, ali se na ovaj način uvodi i bolja koordinacija između različitih institucija“, kaže šef Delegacije EU u Srbiji.

„Mislim da je urađeno nešto veoma važno i čestitam svim državnim organima. Kapacitet da imate prave alate je preduslov, ali je važna hrabrost i posvećenost policajaca, tužilaca, sudija i drugih kako bi se preduzeli neophodni koraci“, zaključuje ambasador Fabrici.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da će formiranje sistama Srbije omogućiti da se digitalizuje baza podataka o organizovanim kriminalnim grupama, kao i da će omogićiti brzu razmenu podataka između svih nadležnih institucija što će značiti efikasniju borbu protiv organizovanog kriminala.

„To je korak koji Srbija pravi u nameri da dosegne visoke standarde EU, ali pre svega zbog građana Srbije, zbog njihove sigurnosti i boljeg života“, ističe potpredsednik Vlade.

Ministar finansija Siniša Mali, koji je iistovremeno na čelu Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma, kaže da je Srbija donela nove zakone u toj oblasti, kao i da su državni organi razumeli značaj upravljanja rizicima.

„Zbog toga radimo na unapređenju IT sistema, povezivanju relevantnih institucija i uprave koje posluju unutar ministarstva kao što je Poreska uprava, Uprava za sprečavanje pranja novca. Važna je i edukacija kadrova, kako bismo na pravi način jačali kapacitete za borbu“, ističe ministar finansija.

Odluka Saveta Evrope o neophodnosti pojednostavljenja postupka komunikacije između nadležnih organa u borbi protiv kriminala poznata je kao Švedska inicijativa, pa možete shvatiti zašto je ovo pitanje važno za nas, kaže ambasador te zemlje u Srbiji Jan Lundin. Siguran sam da ćete imati koristi od toga što će pristup podacima u svakodnevnom radu biti jednostavniji, rekao je ambasador Lundin pripadnicima različitih agencija i ministarstava koji su se okupili u Palati “Srbija”.

Podeli

Comments are closed.