Uglješa Šajtinac dobitnik nagrade EU za književnost

0

Uglješa Šajtinac jedan je od dobitnika nagrade Evropske unije za književnost koja se dodeljuje najperspektivnijim mladim autorima u Evropi, objavila je na Frankfurtskom sajmu knjiga poverenica Evropske unije za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androula Vasiliou.

Osim Šajtinca, koji je nagrađen za roman „Sasvim skromni darovi“, ovogodišnji pobednici su Ben Bluši (Albanija), Milen Ruskov (Bugarska), Jan Nemec (Republika Češka), Makis Citas (Grčka), Odni Eir (Island), Janis Jonevs (Letonija), Armin Ohri, (Lihtenštajn), Pjer J. Mejlak (Malta), Ognjen Spahić (Crna Gora), Marent de Mor (Holandija), Birgil Oguz (Turska) i Evi Vajld (Ujedinjeno Kraljevstvo).

Nagrada Evropske unije za književnost (EUPL) je otvorena za zemlje koje učestvuju u programu Evropske unije za finansiranje kulturnog i kreativnog sektora Kreativna Evropa.

Najtoplije čestitke dobitnicima nagrade Evropske unije za književnost. Ova nagrada je posvećena najboljim mladim i perspektivnim autorima u Evropi, bez obzira na zemlju iz koje dolaze ili jezik kojim govore“, rekla je Vasiliou.

„Cilj ove nagrade je da istakne najbolje što evropska moderna književnost može da ponudi, te da podstakne prekograničnu prodaju i promoviše prevođenje, objavljivanje i čitanje književnosti drugih zemalja. Novi program Evropske unije Kreativna Evropa daje i grantove za prevođenje, te na taj način pomaže autorima da prevaziđu nacionalne i lingvističke barijere”, dodala je poverenica.

Otkako je ova nagrada ustanovljena (2009. godine), Evropska unija je osigurala sredstva za prevođenje knjiga 56 od 59 pobednika. Ove knjige su prevedene na 20 različitih evropskih jezika, a ukupno su urađena 203 prevoda, u proseku 3-4 prevoda po knjizi. Pobedničke knjige takođe bivaju izložene na najvećim evropskim sajmovima knjiga, kao što su frankfurtski, londonski, geteborški i „Passa Porta“ festival u Briselu.

Ovogodišnjim dobitnicima nagrade će biti uručene na gala ceremoniji na Koncert Noble u Briselu, 18. novembra, u prisustvu poverenika Evropske unije za obrazovanje i kulturu, članova Evropskog parlamenta i predstavnika italijanske delegacije koja predsedava Evropskom unijom.

Dobitnici Nagrade Evropske unije za književnost 2014 objavljeni na Frankfurtskom sajmu knjiga.

Androulla VASSILIOU-EU Prize for Literature: a unique award that celebrates talent and diversity

2014 European Union Prize for Literature

Podeli

Comments are closed.