Upravljanje granicama: Jačanje operativne saradnje između Albanije i Evropske granične i obalske straže

0

Komesar za migracije, unutrašnje poslove i građanstvo, Dimitris Avramopulos i ministar unutrašnjih poslova Republike Albanije Fatmir Džafaj su danas parafirali nacrt sporazuma o operativnoj saradnji između Evropske granične i obalske straže i Albanije.

Agencija će nakon stupanja sporazuma na snagu pružiti pomoć Albaniji u oblasti upravljanja spoljnim granicama, što će omogućiti brzo upućivanje timova Agencije na teritoriji Albanije u slučaju naglih promena u migracijskim tokovima.

Komesar Avramopulos je izjavio: „Zahvaljujem vlastima Albanije na konstruktivnim pregovorima i posvećenosti brzom postizanju sporazuma. Albanija je jedan od predvodnika u regionu, a sporazum potpisan sa njom će poslužiti kao uzor za sklapanje sličnih sporazuma o kojima pregovaramo sa drugim partnerima na Zapadnom Balkanu. Bliža saradnja između Albanije i Evropske granične i obalske straže otvara prostor za brže i fleksibilnije reagovanje na potencijalne migracijske izazove. Ovo je važan korak napred i u interesu je kako Albanije, tako i Evropske unije.“

U strategiji „Verodostojna perspektiva proširenja i pojačani angažman sa Zapadnim Balkanom” koju je predsednik Junker najavio u prošlogodišnjem govoru o stanju Unije, a koju je Komisija usvojila prošle nedelje, istaknuti su značajan napredak koji je Albanija ostvarila na evropskom putu i evropska budućnost regiona.

Današnji nacrt sporazuma je prvi rezultat pregovora koje Evropska agencija za graničnu i obalsku stražu vodi sa zapadnobalkanskim partnerima. Sporazum sa Albanijom sada moraju da podrže države članice, a on će i formalno biti potpisan nakon što zakonski postupci obeju strana budu dovršeni.

Podeli

Comments are closed.