Uspešni izbori u Ukrajini veliki korak ka smirivanju situacije: Ešton

0

Visoka predstavnica za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je da će uspešni predsednički izbori u Ukrajini značiti korak napred ka smirivanju situacije. Ona je u ime EU izrazila žaljenje zbog pogibije najmanje 16 ljudi u istočnoj Ukrajini.

„Još jednom potvrđujemo snažnu podršku EU za održavanje slobodnih, transparentnih i pravičnih predsedničkih izbora u Ukrajini 25. maja, koji će ukrajinskom narodu omogućiti izbor sopstvene budućnosti na miran i demokratski način. Uspešni izbori će takođe biti ogroman korak ka smirivanju tenzija i povratku sigurnosti, kao i političkoj stabilnosti”, saopštila je Ešton.

„Duboko žalimo zbog jučerašnje smrti najmanje 16 osoba u istočnoj Ukrajini, koja je rezultat daljih pokušaja destabilizacije situacije pred održavanje izbora i upućujemo saučešće porodicama nastradalih i narodu Ukrajine. Glasači u Ukrajini ne smeju biti ometani u ostvarivanju glasačkog prava. Izbornim telima se mora omogućiti da nesmetano sprovedu izbore u celoj zemlji, a međunarodnim posmatračima da u potpunosti ispune svoju ulogu”, rekla je.

„OEBS/KDILJP je razmestio posmatračku misiju kako bi ocenio usklađenost izbora sa međunarodnim standardima, a rezultate ove procene moraju svi poštovati. U tom pogledu, EU će posebno obratiti pažnju na stav i ponašanje svih učesnika i međunarodnih partnera”, navela je Ešton.

Podeli

Comments are closed.