Visoki predstavnik Borelj: Radiću na produbljivanju evropske perspektive regiona

0

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu poslove i bezbednosnu politiku i potpredsednik Evropske komisije Žozep Borelj započeo je prvu zvaničnu posetu Beogradu razgovorom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Nakon sastanka sa predstavnicima državnog vrha Srbije, visoki predstavnik Borelj poručuje da je Zapadni Balkan deo Evrope po geografiji, kulturi, ekonomskim vezama i aspiracijama njenih građana.

“Srbija je ključni partner EU. Tokom posete, ovde sam da vas uverim u kontinuiranu posvećenost Unije evropskoj perspektivi Srbije”, naglašava visoki predstavnik.

Šef evropske diplomatije napominje i da bi pregovori sa Srbijom mogli da se nastave većom brzinom, što će zahtevati napore i od strane Srbije i od strane EU.

“EU je u proteklih 10 godina mnogo uložila u Srbiju i politički i finansijski – 2,5 milijardi evra bespovratnih sredstava i srećan sam kada vidim da već vrlo blisko sarađujemo”, kaže visoki predstavnik Borelj, koji dodaje i da će se lično posvetiti dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je poželeo dobrodošlicu visokom predstavniku i prenosi da je na sastanku bilo reči o svim važnim pitanjima, kao i o srpskoj ekonomiji.

“Vrlo sam srećan što smo danas mogli da ugostimo visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, našeg prijatelja Žozepa Borelja. Srećan sam što smo imali dobre i iskrene razgovore”, napominje Vučić.

Predsednik Srbije ističe da je za dalji napredak srpske ekonomije važno da se sačuva mir i stabilnost i da se nastave aktivnosti na “Mini Šengenu”, da se sa EU radi na otvaranju celog regiona i jedinstvenom tržištu i otvaranju granica prema Hrvatskoj, Mađarskoj, Sloveniji i “šengen zemljama”, kako bi naši ljudi videli konkretnu korist.
“Naravno da je ključno rešenje da budemo punopravna članica EU”, dodaje predsednik Vučić, koji zaključuje i da su za dijalog Beograda i Prištine neophodna kompromisna rešenja.
Visoki predstavnik Borel posetu Srbiji nastavio je sastancima sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem.
Predsednica Vlade ponovila je da je Srbija snažno opredeljena za evropski put i posvećena reformskom procesu koji prethodi punopravnom članstvu.
“Predsednica Vlade je podvukla da naša zemlja kontinuirano radi na poglavljima vezanim za vladavinu prava i medijske slobode, ističući da je izuzetno zadovoljna zbog usvajanja teksta Medijske strategije, a pre svega načinom donošenja ovog dokumenta, koji je bio transparentan i inkluzivan, uz učešće svih relevantnih činioca u ovoj oblasti”, stoji u saopštenju Vlade nakon sastanka.
Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić je izrazio nadu da će uspešna saradnja koju je Srbija imala sa ranijim visokim predstavnicima Evropske unije biti nastavljena i tokom mandata Žozepa Borelja. Ministar Dačić kaže i da je Beograd spreman da nastavi dijalog sa Prištinom kada se za to stvore uslovi, odnosno kako je naveo, kada se povuku takse. Sagovornici su se složili da u vrednosnom, geografskom, političkom i bezbednosnom smislu Srbija pripada Evropi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.
Visoki predstavnik Borelj posetu je završio sastankom sa predstavnicima opozicije. Evropski parlament ima ulogu fasilitatora u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima u Srbiji.
Podeli

Comments are closed.