Zajedničko saopštenje predsednika Evropskog saveta Hermana Van Rompeja i predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza o Krimu

0

Brisel, 16. marta, 2014 – Kao što su 6. marta saopštili šefovi država i vlada svih 28 članica EU, Evropska unija smatra održavanje referenduma o budućem statusu teritorije Ukrajine suprotno ukrajinskom ustavu i međunarodnom pravu.

Referendum je nelegalan i nelegitiman i njegov rezultat neće biti priznat.

Rešenje krize u Ukrajini mora biti zasnovano na teritorijalnom integritetu, suverenitetu i nezavisnosti Ukrajine, u okviru ukrajinskog ustava kao i u skladu sa međunarodnim standardima. Rešenje krize možemo naći samo radeći zajedno, kroz diplomatske procese, uključujući direktne razgovore između vlada Ukrajine i Rusije. Evropska Unija ima posebnu odgovornost za mir, stabilnost i prosperitet na evropskom kontinentu i nastaviće da stremi tim ciljevima koristeći sve raspoložive kanale.

Još jednom snažno osuđujemo neisprovocirani nasilni napad na ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet i pozivamo Rusiju da vrati broj svojih oružanih snaga na onaj od pre krize i povuče ih u stalne baze u skladu sa relevantnim sporazumima.

U daljem sprovođenju ovih ciljeva ministri spoljnih poslova u ponedeljak u Briselu ocenjuju situaciju i odlučuju o dodatnim merama u skladu sa deklaracijom šefova država i vlada EU od 6. marta.

Podeli

Comments are closed.