Zaključci nakon Drugog međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini Republike Srbije uz posredovanje Evropskog parlamenta na temu unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora

0

Drugi međustranački dijalog uz posredovanje Evropskog parlamenta održan je 14. i 15. novembra u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Analizirao je postignuća od oktobarskog Prvog međustranačkog dijaloga (IPD) i pozvao na dodatne konkretne inicijative za unapređenje uslova za održavanje parlamentarnih izbora. Fasilitatori Evropskog parlamenta istakli su važnost napretka u primeni preporuka navedenim u izveštajima Evropske komisije i OEBS/ODHIR-a kako bi se regulisali svi bitni aspekti, rešili nedostaci i propusti u izbornom okviru, uključujući puni parlamentarni nadzor. Fasilitatori su se zahvalili svim akterima na aktivnom učešću u dijalogu, kao i onima koje su neformalno konsultovali.

Na pola puta od tri predviđene runde dijaloga, postoji jasan osećaj hitnosti da su potrebni značajni koraci za rešavanje ključnih pitanja za postizanje stvarnog napretka u unapređenju uslova za održavanje parlamentarnih izbora, naročito u medijskom okruženju, t.j. uloge REM-a. Fasilitatori su naglasili da je takav značajan i konkretan napredak neophodan za održavanje treće runde dijaloga, zakazane za 12-13. decembar 2019. godine.

Vlada je obezbedila ažuriranje informacija o učinjenom napretku po pitanju obuke službenika odgovornih za praćenje i ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska i ažuriranje novog internet sajta za informisanje građana o biračkom spisku. Tokom dijaloga je konstatovano organizovanje Otvorenog sastanka o ulozi i radu REM-a u Narodnoj skupštini i pozvao je sve relevantne zainteresovane strane, posebno REM, da hitno nastave sa aktivnostima u cilju rešavanja nedostataka u medijskom okruženju i deluju na nove inicijative što je pre moguće. Važnost imenovanja svih članova REM-a i garantovanja pravednog pristupa i izveštavanja javnih emitera smatrana je prioritetom. Ovo bi trebalo obezbediti imenovanjem „3+1“ nova predstavnika u REM-u, usvajanjem novih propisa zasnovanih na najboljoj evropskoj praksi za javne servise kako bi se obezbedio pravedan pristup i pokrivenost tokom izborne kampanje, kao i uspostavljanjem Nadzornog odbora u Narodnoj skupštini koji bi nadgledao sprovođenje svih obaveza vezanih za izbore.

Na dijalogu se takođe razmatrao napredak u vezi sa sprovođenjem obaveza preuzetih tokom sastanka Prvog međustranačkog dijaloga. Mada je pozdravio ispunjavanje obaveza i napredak u toku, Dijalog je naglasio da većina obaveza i dalje ostaje neispunjena ili delimično ispunjena. Kao rezultat toga, „Tabela ispunjavanja obaveza“, uspostavljena kao nastavak poslednjeg međustranačkog dijaloga je ažurirana i priložena ovim zaključcima. Sve uključene državne institucije trebalo bi ubrzano da sprovedu sve obaveze, istovremeno obezbeđujući standarde i preporuke kako je navedeno u izveštajima Evropske komisije i ODHIR-a. Pored toga, na dijalogu su pozvane sve parlamentarne grupe da budu konstruktivne u pružanju podrške usvajanju amandmana na izborno zakonodavstvo i u duhu najboljih međunarodnih praksi (t.j. izbegavanja velikih promena uoči dana održavanja izbora).

Uzimajući u obzir sveukupni nivo ispunjenja predloženih mera, potrebno je preduzeti dalje korake pre sledećeg međustranačkog dijaloga sredinom decembra kako bi učesnici bili sigurni da je učinjeno sve što je moguće da se unaprede uslovi za održavanje izbora. Predviđena je druga faza dijaloga nakon parlamentarnih izbora 2020. godine i usredsrediće se na dugoročni cilj unapređenja međustranačkog dijaloga u Narodnoj skupštini, bavljenjem pitanjima kao što su reforma Poslovnika i dalja revizija celokupnog izbornog okvira.

Podeli

Comments are closed.