Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre sastao se danas sa predstavnicima Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji (NKEU). Nastavljajući prošlogodišnju praksu, cilj sastanka je bio da se NKEU zvanično dostavi Godišnji izveštaj za Srbiju. Koordinator NKEU je prihvatio izveštaj u ime Konvencije. NKEU je ponovo prepoznat u Izveštaju o zemlji kao važan akter za praćenje procesa evropskih integracija i davanje značajnog doprinosa celokupnom procesu.

Ambasador Žiofre je predstavio glavne tačke Godišnjeg izveštaja i pozvao na akciju u ključnim oblastima kao što su vladavina prava i ljudska prava. Ambasador je rekao da je izveštaj politički putokaz za Srbiju o tome šta treba da se uradi da bi se približila Evropskoj uniji. Ambasador Žiofre je zahvalio Nacionalnom konventu na ulozi i pohvalio civilno društvo uopšte za doprinos ne samo samom izveštaju, već i širim ciljevima daljeg reformisanja Srbije i približavanju EU iznutra.

„Uloga civilnog društva u kreiranju politike i praćenju puta Srbije ka EU je fundamentalna i zato sam danas došao ovde da zvanično dam izveštaje Nacionalnom konventu. Računamo na vas da ćete doprineti da se Srbija bavi prioritetnim oblastima, a to su pravosuđe, borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, sloboda medija, sloboda okupljanja, rešavanje ratnih zločina u zemlji i zaštita životne sredine. U kontekstu ruske agresije na Ukrajinu, takođe želimo da računamo na naše saveznike da budu u potpunosti uz nas i zato pozivamo Srbiju da poboljša svoje usklađivanje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU“, zaključio je ambasador.

Koordinatori radnih grupa NKEU koji su učestvovali na sastanku ocenili su Izveštaj iz ugla poglavlja koja prate. Oni su predstavili stavove radnih grupa o vladavini prava, političkim kriterijumima, ekonomiji, socijalnoj politici i drugom.

Opšta poruka predstavnika NKEU-a jeste da trenutna situacija zahteva intenzivniju saradnju svih proevropskih aktera sa ciljem i reafirmacijom pozitivne uloge EU u razvoju Srbije. Potrebna je sinergija među svim aktivnim proevropskim akterima da bi se napravila značajna razlika. Takođe su istakli potrebu da se NKEU dalje aktivno angažuje u praćenju i zagovaranju procesa, posebno imajući u vidu da je proces EU integracija sam po sebi vitalni okvir zagovaranja koji ima za cilj razvoj cele zemlje.

Na sastanku je NKEU najavio predstojeću plenarnu sednicu kao javni događaj na kome će biti predstavljena Knjiga preporuka NKEU i upoređena sa glavnim zaključcima koji proizilaze iz ovogodišnjeg Izveštaja o zemlji. Plenarna sednica okupiće predstavnike civilnog društva, vlade, Delegacije EU, diplomatskog kora, medija i javnosti.

 

Pročitajte još:

Ambasador Žiofre uručio predsedniku Vučiću Izveštaj EK

Glavni zaključci Izveštaja o Srbiji za 2022.

Paket proširenja 2022.