Evropska komisija (EK) objavila je Paket o proširenju za 2022. godinu, u kome detaljno ocenjuje stanje i napredak koji su postigli Zapadni Balkan i Turska na putu ka Evropskoj uniji, uz poseban fokus na sprovođenje osnovnih reformi, kao i jasne smernice o predstojećim reformskim prioritetima.

Posle zvanične konferencije za medije komesara za susedstvo i proširenje Olivera Varhejia, ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre svečano je uručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću izveštaj EK o napretku Srbije na putu ka EU.

“Upravo sam imao zadvoljstvo da predam Godišnji izveštaj za 2022 o napretku Srbije predsedniku Vučiću i ministarki Joksimović. Zahvalio bih im se na dobroj saradnji koju smo imali u proteklih 12 meseci. Ovaj izveštaj predstavlja ozbiljan i sveobuhvatan dokument, koji daje doprinos napretku Srbije na evropskom putu. Sastavlja se na osnovu doprinosa predstavnika vlasti, civilnog društva, zemalja članica – to je proizvod zajedničkog rada. Nadamo se da će ovaj dokument biti korisna alatka u procesu evrointegracija za Srbiju. Pokušali smo da definišemo neke prioritete”, rekao je ambasador Žiofre.

On je skrenuo pažnju i na društveni kontekst u kome je ovaj izveštaj nastao, a to je ruska agresija na Ukrajinu. Mir i bezbednost je istakao kao težnje koji su važnije nego ikad.

“Komisija je donela odluku da se BiH odobri status kandidata, što je primer toga da se svesrdno ide ka politici proširenja”, dodao je ambasador.

“Želim da istaknem da se ovaj izveštaj odnosi na političke kriterijume. Izvestili smo o izborima koji su bili 3. aprila. Evropski parlament je bio angažovan oko unapređenja izbornih uslova. Jedan od aspekata koji je istaknut u Izveštaju jeste da su politički akteri učestvovali u izbornom procesu što je dovelo do pluralizma u Parlamentu.”

Govoreći o partnerstvu Srbije i Evropske unije, ambasador je podsetio da je EU najveći donator u Srbiji, a da je tokom protekle godine ostvarena trgovinska razmena od 32 milijarde evra.

“Verujemo da vredi ulagati u Srbiju, jer želimo da Srbija bude deo naše porodice”, rekao je ambasador Žiofre.

Predsednik Vučić je istakao značaj Evropske unije kao partnera Republike Srbije.

“U velikoj meri sam saglasan sa onim što je napisano u Izveštaju”, rekao je on, te dodao da se suština tiče uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

“Rekao sam gospodinu Žiofreu da ćemo s velikom ozbiljnosti i odgovornosti uzeti u obzir njihove stavove.”

„Nazadovali smo samo u jednoj oblasti, to je u odnosu prema Rusiji. A napredak je ako osuđujemo Ruse svaki dan“, dodao je predsednik.

Potrebno je da nastavimo da radimo na reformama, da do Nove godine uradimo šta možemo u oblasti vladavine prava – zaključio je on.

Kako se navodi u Izveštaju, Srbija je po ekonomskim kriterijumima između dobrog i umerenog nivoa pripremljenosti i ostvarila je određeni napredak u razvoju funkcionalne tržišne privrede.

Što se tiče dobrosusedskih odnosa i regionalne saradnje, Srbija je u celini ostala posvećena unapređenju bilateralnih odnosa sa drugim zemljama kandidatima, potencijalnim kandidatima i susednim državama članicama EU. Međutim, odnosi sa Hrvatskom su sve zategnutiji, uz povremene političke sukobe. Odnosi sa Crnom Gorom i dalje su izazovni, ali su obe strane nagovestile veću spremnost za resetovanje odnosa i rad na rešavanju otvorenih pitanja. Generalno, Srbija aktivno učestvuje u regionalnoj saradnji.

Paket proširenja 2022 možete pronaći OVDE, a Ključni nalazi Izveštaja o Srbiji za 2022. na ovom LINKU.