Razvoja bez zajedništva i solidarnosti nema. Učesnici 50. jubilarne skupštine Stalne konferencije gradova i opština osvrnuli su se danas na njen osnovni cilj i zadatak – udruživanje lokalnih samouprava u cilju rasta i prosperiteta.

Lokalne administracije su često prvi kontakt u lokalnim zajednicama. Igrate veoma važnu ulogu u životima građana Srbije, poručio je na otvaranju 50. skupštine SKGO u Beogradu, ambasador Evropske unije u Srbiji, Emanuele Žiofre.

“Predstavlja mi zadovoljstvo to što sam sa vama dan nakon što su se lideri EU i Zapadnog Balkana sastali u Tirani. Čuli smo juče poruke snažne posvećenosti ali i konkretne akcije koje se preduzimaju za dobrobit građana regiona. Juče je potvrđena nesumnjiva posvećenost budućnosti Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji. Čuli su se pozivi za ubrzanje procesa pristupanja na osnovu kredibilnih reformi i zajedničkih vrednosti”, rekao je Žiofre i dodao:

“Podsetiću na neke od važnih projekata koji se sprovode na dobrobit lokalnih zajednica Srbije, a deo su Ekonomsko-investicionog plana za Zapadni Balkan – izgradnja dečje bolnice u Tiršovoj u Beogradu, Transbalkanski elektro-energetski koridor, koji omogućava bolju povezanost sa električnim mrežama Evrope, Železnička obilaznica oko Niša i Razvoj pristupa brzom internetu u ruralnim sredinama, koji će imati pozitivnog uticaja na mnoge lokalne zajednice”, naveo je Žiofre.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić pozdravio je u ime domaćina učesnike skupštine, ocenjujući tom prilikom da je ovaj događaj najvažnije okupljanje predstavnika lokalnih vlasti u našoj zemlji. Ovaj jubilej uvodi u naredni, još veći, jer će se sledeće godine obeležiti sedamdeset godina od osnivanja SKGO-a, podsetio je Šapić.

“Beograd je jedan od gradova koji su inicirali osnivanje Stalne konferencije gradova i opština, a prva, osnivačka skupština održana je 1953. godine, baš u Beogradu. Od tada, glavni grad aktivno učestvuje i podržava rad naše nacionalne organizacije. Opštine i gradovi najbliži su građanima i odgovorni su za njihove ključne, životne probleme, a građani su svakog dana u prilici da procenjuju i vrednuju naš rad”, rekao je Šapić.

Ambasador Švajcarske konfederacije u Srbiji, Urs Šmid, podsetio je da se na lokalnom nivou gradi neophodna osnova za susret građana i privrede sa izazovima modernizacije.

“Radimo direktno sa lokalnim samoupravama na različitim prioritetima, kao što su reforma oporezivanja imovine, upravljanje finansijama, dobro upravljanje, socijalna inkluzija, rodna ravnopravnost, životna sredina, i mnogim drugim”, naglasio je Šmid.

Ambasador Francuske u Srbiji Pjer Košar istakao je važnost uloge lokalnih samouprava u rešavanju problema koje uzrokuju klimatske promene, naročito u kontekstu energetske neizvesnosti.

“Vi to radite direktno na terenu, upravljajući javnim prevozom, vodom, otpadom, a takođe i kroz aktivnosti koje utiču da se poboljša energetska efikasnost gradova”, rekao je Košar.

Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave je naglasio da je Ministarstvo u proteklih nekoliko godina preduzelo značajan broj aktivnosti u oblasti unapređenja sistema lokalne samouprave i jačanja kapaciteta gradova i opština, te da je, sa ciljem da ih dodatno motiviše za udruživanje, sprovelo tri javna poziva za podršku uspostavljanju ili razvoju postojeće međuopštinske saradnje, u okviru Fonda za međuopštinsku saradnju.

Predsednik SKGO i gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović naglasio je da SKGO nastavlja da se zalaže za jačanje lokalne samouprave, za odgovornost, nadležnost stručnih kapaciteta i punu saradnju sa svim nivoima javne uprave u cilju ostvarivanja boljeg života građana.

SKGO je pre radnog dela skupštine prezentovao novi elektronski portal koji će omogućiti lakše praćenje izvora finansiranja projekata jedinica lokalne samouprave. Tokom programskog dela skupštine, predstavnici lokalnih samouprava, javnih komunalnih preduzeća i Delegacije EU u Srbiji, diskutovali su o praksama i perspektivama razvoja lokalnih samouprava.

Skupština SКGO je najznačajniji skup predstavnika lokalne samouprave tokom godine, a osim predstavnika gradova i opština, na skupu su učestvovati i najviši predstavnici državnih organa, vladinih i nevladinih organizacija i institucija, međunarodnih organizacija, diplomatskog kora, donatorskih institucija i drugih partnerskih organizacija i programa. SKGO je osnovana daleke 1953. godine, kao asocijacija jugoslovenskih gradova. Ubrzo je postala član Međunarodnog saveza gradova (IULA). Jubilarna skupština SKGO se organizuje u okviru projekta „Institucionalna podrška SKGO – treća faza”, koji sprovodi SKGO, a podržava Vlada Švajcarske.

 

 

Podrška Evropske unije reformi javne uprave u Srbiji vredna je preko 200 miliona evra, od 2000. godine do danas. Sredstva namenjena javnoj upravi koriste se za profesionalizaciju uprave, razvoj elektronskih usluga, upravljanje javnim finansijama i unapređenje rada lokalnih samouprava i nezavisnih institucija.

Reforma javne uprave je jedan od najvažnijih elemenata procesa pristupanja Srbije EU, a tokom 2014. je stavljena i u prvi plan pregovora. Moderna i profesionalna javna uprava je ključni element za svaku zemlju članicu EU kako bi se efikasno sprovodili zakoni i kako bi se transparentno upravljalo sredstvima iz fondova EU.

Pročitajte još:

https://europa.rs/javna-uprava-na-usluzi-gradjanima-osnovna-vrednost-eu/

https://europa.rs/podrska-za-bolji-rad-30-lokalnih-samouprava-srbije/