Manifestacija „Evropsko selo“ u Zrenjaninu oličenje je slogana Evropske unije „Ujedinjeni u različitosti“, rekao je šef političke sekcije Delegacije Evropske unije u Srbiji Dirk Lorenc tokom posete tom vojvođanskom gradu.

“Evropsko selo” je jedinstveni događaj u Srbiji, a pri put je održan 2012. godine u organizaciji OŠ “Mladost” iz Tomaševca, sela nadomak Zrenjanina. Tradicionalno, na Gradskom trgu slobode učenici 27 državnih osnovnih škola grada Zrenjanina predstavljaju ove zemlje članice Evropske unije.

Prvobitna ideja proizašla je iz činjenice da 75 posto mladih u toj opštini pre 11 godina nije imalo priliku da putuje ni u jednu od zemalja Evropske unije i želje da se promoviše različitost nacija i država koje čine modernu Evropu.

“Različitost, ali i jedinstvo ističu se na ovoj manifestaciji. Zrenjanin uspeva u toj misiji već godinama i može biti ponosan na to, pogotovo što je ovo inicijativa koju vode deca uz angažovanje šire javnosti”, navodi Lorenc.

On se zahvalio predstavnicima opštine Zrenjanin, gradonačelniku, građanima, a posebno deci Zrenjanina, jer su upravo oni na lokalnom nivou ti koji na svoju inicijativu već dugi niz godina nose zastavu Evrope.

“Evropa je mnogo više od propisa, projekata i politika. Evropa je pre svega izuzetno lep kontinent. U Evropskoj uniji smo ujedinjeni u različitostima zasnovanim na našim zajedničkim vrednostima, slaveći Evropu i njene vrednosti – ljudsko dostojanstvo, slobodu, demokratiju, jednakost, vladavinu prava, ljudska prava uključujući i prava deteta”.

Gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura rekao je da je ovo manifestacija zbog koje se šalje lepa poruka iz Zrenjanina.

“Zrenjanin je uvek bio i postaće deo Evrope, posebno kada pogledamo Zrenjanin i okolna naseljena mesta: imamo preko dvadeset naroda i četiri službena jezika u upotrebi. To je ono po čemu je Zrenjanin prepoznatljiv kao otvoren, gostoljubiv i kao grad koji želi da razmenjuje iskustva sa svima”.

Manifestaciju su posetili i predstavnici pet ambasada zemalja članica Evropske unije: Grčke, Bugarske, Poljske, Portugalije i Slovačke, kao i zvačnici iz državnih institucija Republike Srbije.

Tokom ovih jedanaest godina manifestacija se pokazala veoma uspešnom u promovisanju različitosti nacija i kultura, zemalja i vrednosti Evropske unije, dobre volje i mira.

U periodu pre pandemije, “Evropsko selo” je organizovano u okviru proslave Dana pobede i Dana Evrope, a ove godine je deo programa i brojnih aktivnosti kojima najmlađi Zrenjaninci obeležavaju “Dečju nedelju”. “Evropsko selo” je uvršteno u kalendar zvaničnih gradskih manifestacija.