Evropa se dan-danas otima oko Erazma, svi ga svojataju, iako je živeći „uhvatio“ 15. i 16. vek. Erazma Roterdamskog verovatno ste spoznali u okviru njegove sjajne „Pohvale ludosti“, ali u moderno doba, Erazmus ima drugo značenje. Svi smo čuli za razmenu studenata – Erazmus.

Studenti i učenici iz Zrenjanina prisustvovali su najvećoj promociji Erazmus+ programa, na Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija u Zrenjaninu koju je organizovala Erazmus studentska mreža iz Novog Sada (ESN).

Njima je predsednica ESN-a, Marija Kovačević, objasnila kako teče sam proces prijavljivanja na razmenu, te razjasnila sve nedoumice koje su studenti imali.

Erazmus programi mobilnosti nude mogućnost mladim ljudima da upoznaju drugačije kulture, načine života i obrazovne mogućnosti. Učenici i studenti su najviše zainteresovani za internacionalno i novo iskustvo u koje im pored navedenog nudi zapravo prijateljstvo, lični i akademski razvoj”, rekla je Marija Kovačević.

Na događaju je prisustvovalo oko 30 studenata i profesora sa Visoke tehničke škole strukovnih studija, gde je, zbog velike zainteresovanosti studenata, održano dve promocije. Pored toga, predstavnice ESN-a, sa Erazmus+ programom upoznale su i đake Tehničke škole „Vasa Jankov” kroz projekat Erazmus u školi.

Naime, Erazmus+  pored mogućnosti mobilnosti za učenike i stalne akreditacije za školske obrazovne institucije nudi niz mogućnosti za učenike, nastavnike i drugo obrazovno osoblje da unaprede svoja znanja, veštine i kompetencije i da sarađuju sa partnerima u inostranstvu, postanu otvoreniji, dinamičniji i atraktivniji.

Ovaj događaj je organizovan od strane Erazmus studentske mreže u Novom Sadu, a podržan je od strane Delegacije Evropske unije u Srbiji.