Predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Oliver Repke posetio je Beograd u petak, 16. februara.

Delegacija koju je predvodio predsednik Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESC) Oliver Repke, zajedno sa zamenicom šefa Delegacije EU u Srbiji Plamenom Halačevom, sastala se sa predstavnicima organizacija civilnog društva u Srbiji kako bi izrazila zahvalnost srpskom civilnom društvu na njegovom pojačanom učešću u radu ove institucije EU. Stanje procesa pridruživanja Srbije EU, uloga organizacija civilnog društva, postizborna situacija u Srbiji, kao i nedavno usvojena Rezolucija Evrospkog parlamenta o Srbiji, bile su među glavnim temama o kojima su razgovarali učesnici skupa. Predstavnici civilnog društva srdačno su pozdravili nedavnu inicijativu komiteta da otvori svoja vrata zemljama kandidatima, kao prva institucija EU koja se odlučila na taj korak.

U pratnji predsednika EESC bili su Laurentiu Ploskeanu, potpredsednik EESC-a, Andrej Zorko, predsednik Komiteta za praćenje Zapadnog Balkana i Anastasis Japanis, kopredsedavajući Zajedničkog konsultativnog odbora između EU i Srbije (JCC).

Delegacija EESC se takođe sastala sa Tomislavom Žigmanovim, ministrom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije.

Predsednik EESC-a Oliver Repke izjavio je: „Dinamično civilno društvo je preduslov svake zdrave demokratije. Danas sam imao privilegiju da lično svedočim hrabrosti i posvećenosti srpskog civilnog društva zajedničkom cilju: boljoj, evropskoj budućnosti zemlje. Danas sam ovde kako bi se osiguralo da se njihove priče, glasovi i zabrinutosti čuju na nivou EU. Tokom godina, EESC je negovao snažne veze sa srpskim civilnim društvom, a mi sada činimo korak dalje u jačanju tih veza. Zahvaljujući inicijativi Kandidati za članstvo u procesu proširenja, predstavnici civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU, takođe i iz Srbije, sada će aktivno učestvovati u našem savetodavnom radu. Kao kuća organizacija civilnog društva, uvek ćemo se zalagati za i zagovarati otvoren i inkluzivan dijalog. Radujemo se plodonosnoj saradnji sa zemljama kandidatima za proširenje i nastavićemo naš važan rad u okviru Zajedničkog konsultativnog odbora. Rad naše Grupe za osnovna prava i vladavinu prava biće proširen i na zemlje kandidate za članstvo u EU i planirali smo da posetimo Srbiju, kao jednu od prvih zemalja“

Osnovne informacije

Evropski ekonomski i socijalni komitet (EESC) je prvo telo Evropske unije koje je otvorilo svoja vrata predstavnicima civilnog društva iz zemalja kandidata za članstvo u EU.

EESC ima ključnu ulogu u procesu donošenja odluka u Evropskoj uniji, kao Dom evropskog organizovanog civilnog društva. Evropski parlament, Savet EU i Evropska komisija imaju zakonsku obavezu da se konsultuju sa EESC prilikom usvajanja novih zakona o širokom spektru tema.

Odabrani predstavnici civilnog društva Srbije, koji predstavljaju glasove različitih grupa građana Srbije, učestvuju u savetodavnim i drugim važnim aktivnostima EESC od početka 2024. godine, sa primarnim fokusom na proširenje EU. Odluka EESC doneta je u septembru 2023. godine uz podršku svih drugih relevantnih institucija EU.

EU podržava srpsko civilno društvo sa godišnjim budžetom od 6-7 miliona evra u okviru Programa podrške civilnom društvu, kao i Instrumenata za ljudska prava i demokratiju. Dva nova poziva biće otvorena u narednim mesecima u okviru Programa podrške civilnom društvu i Programa za medije.

Više informacija:

Evropski ekonomski i socijalni komitet – EESC

Zajednički konsultativni odbor između Srbije i EU – JCC EU-Srbija

Evropska komisija – Izveštaj o Srbiji za 2023

Predstavnici kandidata za članstvo u EU priključili se radu EESC – Saopštenje