Nuklearna bezbednost i sigurno upravljanje radioaktivnim otpadom od izuzetne važnosti za Evropsku uniju, rekao je ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre prilikom posete Javnom preduzeću „Nuklearni objekti Srbije“ u Vinči nadomak Beograda povodom povodom završetka projekta „Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča“, vrednog dva miliona evra, u okviru koga je donirana oprema potrebna za rad u ovoj oblasti.

„Kako sigurnost i bezbednost postojeće infrastrukture, tako i način upravljanja nuklearnim otpadom, moraju da slede najstrožije standarde“, rekao je Žiofre.

Žiofre je izjavio da EU polaže izuzetno mnogo na ispunjavanju ovih standarda, kako bi obezbedili održivost i bezbednost u nuklearnoj sferi.

„Imamo čitav okvir koji donesen, za uspostavljane adekvatnih kapaciteta za nuklearnu energiju i za upravljanje nuklearnim objektima“, rekao je Žiofre.

Ambasador je podsetio da EU u ovoj oblasti sarađuje sa Srbijom više od dve decenije i da je do sada EU donirala više od 20 miliona evra u opremu i ekspertizu.

„Izuzetno mi je drago što sam ovom posetom mogao da vidim koliko je posvećen tim koji u ovom preduzeću radi na nuklearnoj bezbednosti“, naveo je Žiofre.

Žiofre se sastao sa direktorom JP „Nuklearni objekti Srbije“ Daliborom Arbutinom, koji je nakon obilaska objekata ovog javnog preduzeća izjavio da je preduzeće postiglo visoke standarde bezbednosti i sigurnosti i da je spremno u ovoj oblasti da „uvede Srbiju u EU“.

„JP ‘Nuklearni objekti Srbije’ se zahvaljuje gospodinu Žiofreu i Evropskoj komisiji na svoj pomoći koju nam pružaju u razvoj ove oblasti“, rekao je Arbutina.

Podsetio je da je JP „Nuklearni objekti Srbije“ jedan od potpisnika Memoranduma o razumevanju o primeni i razvoju nuklearne energije u Republici Srbiji.

Arbutina je izjavio da je u opremanje radio-hemijske laboratorije, koja služi za nukelarnu forenziku, Evropska komisija uložila dva ipo miliona evra

Žiofre je obišao objekte JP „Nuklearni objekti Srbije“, uključujući i stare i nove hangare za skladištenje radioaktivnog otpada, postrojenje za preradu radioaktivnog otpada, kao i uklearni reaktor.

Takođe, obišao je laboratorije u zgradi sa nuklearnim reaktorima, koje su opremljene laboratorijskom opremom obezbeđene donacijom EU.

Projekat „Podrška regulatornom telu Srbije i lokalitetu Vinča“ fokusirao se na rešavanje ključnih izazova za Srbiju relevantnih u procesu pristupanja EU.

To uključuje dalju transpoziciju pravnih tekovina EU u oblasti zaštite od zračenja i nuklearne bezbednosti, kao i razvoj kapaciteta i sposobnosti SRBATOM-a za sprovođenje nadzora u vezi sa zaštitom od zračenja, nuklearnom bezbednošću i upravljanjem radioaktivnim otpadom. Takođe je pružena pomoć u oblasti gašenja i obnove odabranih objekata.

Evropska komisija kroz svoj Instrument za međunarodnu saradnju u oblasti nuklearne bezbednosti 2014 – 2020 (INSC) podržava promociju kulture nuklearne bezbednosti i zaštite od zračenja, bezbedno upravljanje potrošenim nuklearnim gorivom i radioaktivnim otpadom, kao i primenu efikasnih i delotvornih mera zaštite nuklearnih materijala u zemljama van EU.

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike, u koju je investirala preko milijardu evra bespovratnih sredstava od 2000. godine. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

Pročitajte još:

Veća nuklearna bezbednost uz podršku EU

Svaki dan je dan energije

Energija vetra iz Kostolca

EU i Srbija u sektoru energetike