Energetska kriza, zelena tranzicija, uticaj na finansije i sredinu u kojoj živimo, danas su redovni činioci koji utiču na svakodnevne odluke građana i preduzeća. Činjenica da sektor energetike ima najveći udeo u emisiji štetnih gasova poziva na pažnju i držanje koraka sa modernim trendovima.

Srbija i EU zajedno razvijaju brojne infrastrukturne projekte, a saradnja se ne završava samo na tome već se širi na podsticanje rasta ekonomije, zajedničko planiranje i kreiranje strateških okvira. To su samo neke od tema o kojima se diskutovalo na konferenciji „Energy Day Serbia“ u zgradi Energoprojekta na Novom Beogradu.

Konferenciju koja je okupila niz stručnjaka, predstavnike institucija, banaka, univerziteta i preduzeća, organizovali su u okviru Nedelje održive energije, Društvo termičara Srbije, Energoprojekt Entel i Svetski energetski savet Srbija.

„Danas, više nego ikada ranije energetska diplomatija postaje sve značajniji faktor ukupne spoljnje diplomatije jedne zemlje. Srbija kao evropska zemlja okružena sa 4 članice EU i povezana sa njima naftovodima, gasovodima i visokonaponskom elektroenergetskom mrežom, ne može da zanemari takvo okruženje. Postoji obostrani interes EU i Srbije za dalje proširenje odnosa i povezivanje u sektoru energetike“, rekao je Gligo Vuković, projektni menadžer Delegacije EU u Srbiji i dodao:

„Upravo sada se diskutuju detalji Plana rasta za zemlje Zapadnog Balkana u iznosu od 6 milijardi evra, od čega će značajan deo pripasti Srbiji. Reformski procesi deo su tog plana. Koji ciljevi reformi u sektoru energetike treba da budu ostvareni, koji projekti treba da budu podržani, koja je optimalna brzina investiranja u nove obnovljive izvore energije, koliki ljudski kapaciteti su potrebni da se implementiraju projekti, koliko finansijskih sredstava je potrebno a da se ne ugrozi fiskalna stabilnost zemlje – to su teme o kojima danas treba da govorimo, naglasio je Vuković.

 

Srbija je prošle godine uspešno pokrenula aukcijski sistem za 450 MW novih izvora obnovljive energije. Takođe, objavljen je poziv za strateškog partnera za realizaciju projekta za solarnu elektranu od 1,2 GW. Ukupni instalirani kapacitet obnovljivih izvora energije za proizvodnju električne energije je približno 4 GW, uključujući velike hidroelektrane koje čine 3 GW (Energetski bilans Srbije 2024).

Zelenu tranziciju koja je pred nama možemo shvatiti kao obavezu i dodatni trošak ili je možemo shvatiti kao šansu, naročito energetskog sektora – da pruži doprinos i omogući boljitak za celo društvo. Ako je prihvatimo kao šansu, imamo priliku da jasno pokažemo da naše energetske politike možemo raditi sopstvenim kadrovima, uz pametno promišljanje i utvrđivanje pravaca, rekao je na otvaranju konferencije Mladen Simović, direktor Energoprojekt Entel-a.

Od 11. do 13. juna, Evropska nedelja održive energije okuplja institucije, privatne kompanije, nevladine organizacije i potrošače kako bi promovisali inicijative koje ubrzavaju dekarbonizaciju kroz zelene tehnologije i rešenja ka pravednoj i pravičnoj tranziciji za ljude i konkurentne firme.

Evropska unija je najveći donator Srbije u oblasti energetike. Tokom protekle decenije, EU je obezbedila više od 600 miliona evra bespovratnih sredstava za energetski sektor Srbije. EU u Srbiji finansira projekte čiji je cilj sigurnost snabdevanja, diversifikacija izvora i pravaca snabdevanja energije, liberalizacija tržišta i poboljšanje energetske efikasnosti.

 

Pročitajte još:

Energija vetra iz Kostolca

Zeleni talas podrske za energetiku: Rekonstrukcija HE Bistrica

Gasni interkonektor Srbija-Bugarska

EU i Srbija u sektoru energetike