Energetsko povezivanje – EU i Srbija finansiraju novi gasni interkonektor između Srbije i Bugarske

Naziv projekta: Gasni interkonektor Srbija-Bugarska

Početak radova na gasovodu: 01.02.2022.

Završetak izgradnje: četvrti kvartal 2023.

Finansiranje: Projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš – Dimitrovgrad – Bugarska biće finansiran delom kroz bespovratnu pomoć EU, u visini od 49,6 miliona evra, kao i 25 miliona evra povoljnog kredita Evropske investicione banke koji će Srbija plaćati za deo gasovoda koji prolazi kroz Srbiju. Dosad je Republika Srbija za ovaj projekat izdvojila 7,5 miliona evra.

Gasni interkonektor povezaće grad Niš sa bugarskom prestonicom Sofijom, a projektovani kapacitet novog gasovoda omogućiće protok od 1,8 milijardi kubnih metara prirodnog gasa godišnje. Završetak izgradnje gasovoda planiran je za četvrti kvartal 2023.

Kako je predviđeno projektom, novi gasovod će obezbediti dodatnih 60 odsto povećanja kapaciteta u odnosu na trenutne godišnje potrebe Srbije (oko 3 milijarde kubnih metara gasa godišnje), u velikoj meri povećati ukupnu sigurnost snabdevanja prirodnim gasom i doprineti ciljevima čistije energije.

Novi gasovod Niš-Sofija (zajedno sa novim gasovodom u izgradnji između Grčke i Bugarske) će diversifikovati izvore energije u Srbiji i regionu Zapadnog Balkana i proširiti izvore snabdevanja. Ovim projektom će, takođe, biti omogućen lakši pristup gasu onim mestima koja ga dosad nisu imala – Bela Palanka, Pirot i Dimitrovgrad.

Evropska unija za 2022. godinu priprema bespovratnu podršku za ceo energetski sektor Srbije u iznosu od 100 miliona evra, uključujući 49,6 miliona za ovaj projekat.

Zbog znatno manjeg zagađenja životne sredine i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas dolazi kao opciono prelazno fosilno gorivo ka potpuno obnovljivim izvorima. Prelazak na prirodni gas bi, takođe, omogućio gradovima i opštinama sa razvijenim sistemima daljinskog grejanja u Srbiji da izgrade visokoefikasne, male kombinovane sisteme za grejanje i proizvodnju električne energije.

Više o ovoj temi: