Objavljivanjem tendera za izbor izvođača radova na gasovodu Niš-Dimitrovgrad, Evropska unija i Srbija su napravile novi korak ka realizaciji velikog infrastrukturnog projekta koji će značajno povećati količinu gasa koja se isporučuje domaćinstvima u Srbiji, što će znatno doprineti većoj energetskoj sigurnosti i čistijoj životnoj sredini u Srbiji.

Nova gasna interkonekcija povezivaće Grad Niš i bugarsku prestonicu Sofiju. Planirani kapacitet gasovoda će omogućiti transfer 1,8 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Projekat će biti finansiran bespovratnim sredstvima iz IPA fonda EU za Srbiju u iznosu od 49,6 miliona evra. Dodatno, projekat će biti finansiran iz kredita Evropske investicione banke (EIB), banke EU, u iznosu od 25 miliona evra.

Početak radova na izgradnji gasovoda se očekuje kasnije tokom ove godine, nakon izbora izvođača i nadzora na izvođenju radova. Finalizacija gasovoda je planirana za početak 2023.

Photo: Beta

Delegacija EU aktivno radi na postizanju napretka po pitanju ovog prioritetnog projekta i u tom smislu je u stalnom  kontaktu sa vlastima Srbije. Planirani kapacitet gasovoda će obezbediti dodatnih 80% kapaciteta u odnosu na postojeće potrebe Srbije za gasom i u velikoj meri unaprediti opštu sigurnost snabdevanja gasom. Novi gasovod Niš-Sofija će pojačati diversifikaciju izvora energije u Srbiji i na Zapadnom Balkanu i smanjiti zavisnost od jednog dominantnog snabdevača. Zahvaljujući ovom gasovodu će se postići lak pristup gasu za građane i privredu Bele Palanke, Pirota i Dimitrovgrada – tri grada koja do sada nisu imala pristup gasu.

Šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, je istakao: „Od presudnog je značaja da se ubrza sprovođenje projekata u sektoru energetike koji jačaju regionalnu saradnju kroz povezivanje. EU je opredeljena da pomogne Srbiji u njenim naporima da diversifikuje izvore energije i da ima zdraviju životnu sredinu. Konektor za prirodni gas između Srbije i Bugarske će postići oba ova cilja, a od njega će direktnu korist imati građani, čime će biti otvorene prilike za nova tržišta i ekonomski rast.“

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike, prof. dr Zorana Mihajlović kaže da je gasna interkonekcija Niš-Dimitrovgrad veoma značajan projekat jer će pored diverzifikacije gasnih ruta omogućiti i diverzifikaciju snabdevača, što je doprineti većoj energetskoj bezbednosti ne samo Srbije, već i regiona. “Izgradnja gasne interkonekcije Srbija-Bugarska stvoriće mogućnost snabdevanja Srbije prirodnim gasom iz LNG terminala u Grčkoj, kao i iz gasovodima TAP i TANAP koji su deo Južnog gasnog koridora, kojim se transportuje gas Kaspijskog i regiona Bliskog istoka.

Photo: Fonet

Zahvaljujući vezi svih gore navedenih postojećih i planiranih gasovoda nakon završetka projekta Istočni Mediteran (EastMed) biće omogućeno i snabdevanje iz priobalnih rezervi gasa iz polja Levijatan, odnosno Kipra i Izraela“, navodi Mihajlovićeva.

Sa oko 65%, Srbija je zemlja sa najvećim udelom potrošnje niskokaloričnog uglja lignita u proizvodnji energije, što značajno doprinosi zagađenju u urbanim centrima. Usled manjeg zagađenja i veće fleksibilnosti u pogledu proizvodnje električne energije, prirodni gas je dobro rešenje za tranziciono fosilno gorivo. Prelazak na prirodni gas bi manjim gradovima i opštinama u Srbiji, u kojima postoje sistemi za daljinsko grejanje, omogućio da izgrade manje, kombinovane sisteme grejanja i proizvodnju električne energije visoke efikasnosti.

Photo: Fonet

Ovaj projekat je jedan od “Projekata od zajedničkog interesa“ EU i jedan je od prioritetnih projekata u kontekstu Grupe na visokom nivou za energetsko povezivanje centralne i jugoistočne Evrope (CESEC).