Zvaničnu podršku dobilo je 27 lokalnih samouprava, koje će realizovati 31 projekat s ciljem unapređenja kvaliteta usluga socijalne zaštite i mera inkluzije Roma na lokalnom nivou, dok je 19 lokalnih samouprava korisnica paketa podrške Stalne konferencije gradova i opština dobilo finansijsku pomoć u oblasti održivog planiranja i implementacije socijalne zaštite.

Projekti u okviru grant šeme trajaće 12 meseci, a ukupna vrednost fonda je oko 2,2 miliona evra. Lokalne samouprave koje će raditi na uvođenju jedne ili više usluga socijalne zaštite dobijaju finansijsku podršku ukupne vrednosti oko 1,2 miliona evra.

Ceremonija svečanog potpisivanja i uručivanja sporazuma o saradnji za lokalne samouprave izabrane za realizaciju grant šeme i finansijske podrške za 43 grada i opštine koje će u narednih godinu dana raditi na unapređenju usluga socijalne zaštite i inkluzije Roma, održana je 22. oktobra u Beogradu. Podrška je obezbeđena u okviru projekta „Podrška održivim uslugama socijalne zaštite u zajednici i politikama uključivanja na lokalnom nivou“, koji finansira Evropska unija u okviru nacionalnog Programa IPA 2020.

Ispred Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji prisutnima se obratila Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije i naglasila da je Evropska unija odlučna u reagovanju na sve oblike nejednakosti.

„Mnogo ulažemo u socijalnu inkluziju, negovanje jednakih mogućnosti, obezbeđivanje sveobuhvatne socijalne zaštite i podršku socio-ekonomskoj integraciji najugroženijih. Grant šema čiji početak danas obeležavamo, primer je podrške Evropske unije, pri čemu lokalne samouprave imaju ključnu ulogu u identifikovanju potreba i realizaciji aktivnosti koje adekvatno odgovaraju na potrebe lokalnih zajednica. Ne sumnjam da će ovaj projekat ostvariti mnoge rezultate, a najpre poboljšanje kvaliteta života najranjivijih kroz usluge socijalne zaštite, a zatim i dugoročni benefit koji se odnosi na ojačane kapacitete lokalnih samouprava u razvijanju i implementaciji boljih usluga socijalne zaštite dizajniranih specifično za potrebe lokalnih zajednica“, izjavila je Halačeva i istakla da je jačanje kapaciteta lokalnih samouprava ključno u osiguravanju dugoročnog kvaliteta i održivosti usluga socijalne zaštite.

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ovom prilikom istakao je da unapređenje položaja i poboljšanje kvaliteta života najranjivijih grupa predstavlja jedan od najvažnijih strateških i političkih ciljeva Vlade Republike Srbije.

„Posebno bih zahvalio Stalnoj konferenciji gradova i opština koja je implementacioni partner na ovom projektu, na njihovom nemerljivom doprinosu u osnaživanju lokalnih samouprava u zašttiti ljudskih i manjinskih prava i socijalnoj inkluziji Roma i Romkinja. Bez obzira na to što Ministarstvo za ljudska i manjinska prava nije formalni partner u realizaciji, mi ćemo nastaviti da pružamo podršku ovom projektu koji doprinosi jačanju ljudskih i manjinskih prava, smanjenju siromaštva i unapređenju položaja Roma“, naglasio je Žigmanov.

Držvni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Ninoslav Jovanović izjavio je da realizacija projekata u okviru grant šeme predstavlja pravu decentralizaciju, spuštanje intervencija na lokalni nivo, tamo gde se život ljudi zapravo odvija, posebno onih najugroženijih.

Nikola Tarbuk, generalni sekretar SKGO čestitao je izabranim lokalnim samoupravama i zahvalio na prilici za zajednički rad u oblikovanju lokalnih zajednica u skladu sa potrebama građana i razvijanju zajednice jednakih, bez obzira na materijalno stanje i nacionalnu pripadnost.

„Projekti na kojima ćemo raditi rezultat su vašeg rada, odraz vaše stručnosti i znanja o pripremi projekata u skladu sa procedurama Evropske unije i vaše spremnosti da podignete nivo kvaliteta usluga socijalne zaštite i socijalne inkluzije romske zajednice. Ukoliko smo mi u tome mogli da vam pomognemo, zadovoljstvo nam je“, rekao je Tarbuk i objasnio da će realizacijom ovog projekta biti unapređeni uslovi, kvalitet i obim usluga socijalne zaštite, kao i podstaknut proces inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske zajednice.

Realizacijom ovog projekta biće stvoreni uslovi za unapređenje kvaliteta i obima usluga socijalne zaštite i podsticanje inkluzije ugroženih i marginalizovanih grupa, posebno romske populacije na lokalnom nivou, što će doprineti poboljšanju efikasnosti politika socijalnog uključivanja kako bi se podstakle jednake mogućnosti i aktivno učešće žena i muškaraca.

 

 

Podržane lokalne samouprave koje realizuju grant šemu u cilju unapređenja kvaliteta usluga socijalne zaštite na lokalnom nivou su: Bač, Bosilegrad, Veliko Gradište, Žitorađa, Loznica, Medveđa, Novi Kneževac, Novi Pazar, Opovo, Pirot, Ražanj, Ruma, Sečanj, Sremska Mitrovica, Surdulica, Temerin, Topola i Ćuprija.

Podržane lokalne samouprave koje realizuju grant šemu u cilju unapređenja socijalne inkluzije romske zajednice na lokalnom nivou su: Bačka Palanka, Veliko Gradište, Vrnjačka Banja, Žabalj, Zvezdara, Kragujevac, Kraljevo, Mladenovac, Novi Pazar, Opovo, Raška, Sombor i Ćuprija.

Podržane lokalne samouprave izabrane za dobijanje finansijske podrške za uvođenje jedne ili više usluga socijalne zaštite su: Ada, Aleksinac, Aranđelovac, Babušnica, Bela Palanka, Beočin, Vrnjačka Banja, Kragujevac, Kruševac, Odžaci, Paraćin, Petrovac na Mlavi, Rača, Raška, Svrljig, Smederevska Palanka, Tutin, Užice i Šid.

Pročitajte još:

https://europa.rs/u-valjevu-i-sapcu-uz-podrsku-eu-unapredjena-socijalna-inkluzija-i-uslovi-obrazovanja/

https://europa.rs/grant-sema-socijalna-zastita-i-inkluzija-roma/

https://europa.rs/eu-najveci-donator-inkluziji-roma-u-srbiji/