Romi u Srbiji su u boljem položaju – država pomaže u zdravstvu školstvu, a i došlo je do pada diskriminacije, a sve institucije, kao i civilni sektor imaju podršku Evropske unije rečeno je na skupu „Romi za Srbiju, Srbija za Rome“ koji je povodom Svetskog dana Roma organizovan u Skupštini Srbije.

Skupu je prisustvovao i ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre koji je podsetio da je društvo kako onoliko koliko su najugroženiji građani jaki i da Romi često nailaze na diskriminaciju, gotovo svakodnevno.

„Ne možemo dozvoliti da se takve stvari dešavaju i naša je dužnost, kao demokratskog društva, da se suprotstavimo ovakvoj društvenoj pojavi. Društvena uključenost je važna Evropskoj uniji jer su jednakost, solidarnost i ljudska prava među osnovnim vrednostima“, naveo je Žiofre.

Ambasador EU je dodao da Srbija, kao zemlja kandidat za članstvo u Uniji, ima podršku iz Brisela.

„EU pruža podršku Srbiji da ojača kapacitete za uključenost Roma u institucionalni mehanizam, podiže svest i podržava romsku zajednicu i pruža pomoć svima koji učestvuju u inkluziji Roma u Srbiji“.

Evropska unija je i najveći donator Srbiji kada je reč o uključenosti Roma, podsetio je Žiofre.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović izjavila je da je zabeležen veliki napredak kada je reč o položaju Roma jer se danas, pre svega u školama, razgovara mnogo o različitostima kao bogatstvu svakog društva.

„Od svih Roma koji završe osnovnu školu, 51 posto njih upiše srednju školu, a 65 posto upisanih je završi i to je dobar rezultat. Ove godine 4.962 učenika upisalo je srednju školu zahvaljujući aktivnim merama, a preko 50 posto onih koji završe su devojke Romkinje i to su podaci na koje smo jako ponosni“, rekla je ministraka.

Posebno je istakla da jedan posto studentske populacije čine Romi i da je to takođe više od proseka u okruženju.

FOTO TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Dalibor Nakić istakao je da nije samo obezbeđenje stanova odnosno raseljavanje iz podstandardnih naselja rešenje za Rome, već da im je potreban posao i inkluzija.

„Projekti koji su se prošle godine realizovali bazirali su se na tome, jer su Romi dobili ne samo stanove već i podršku da započnu sopstveni biznis, da se zaposle, to je put kojim treba ići. Da se deca uključe u školski sistem, da se roditelji zaposle i plaćaju račune“, rekao je Nakić.

On je pohvalio mere države koje su, kaže, bolje nego u Evropi a najbolje u regionu, pristup studentnskim domovima, stipendije, mogućnost zapošljavanja u fabrikama.

 

O Svetskom danu Roma

Na Svetskom kongresu Roma u Serocku u Poljskoj je 1990. godine odlučeno da se 8. april obeležava svake godine kao Svetski dan Roma, u sećanje na prvi kongres koji je održan od 4. do 8. aprila 1971. godine u Londonu.

Na tom kongresu je usvojena i romska zastava: plavo-zelena koja simbolizuje nebo i travu, sa crvenim točkom u sredini koji simbolizuje večito putovanje Roma.

Pesma „Đelem, đelem“ koja u prevodu sa romskog znači „Išao sam“ proglašena je romskom himnom.

EU podržava inkluziju Roma u Srbiji

„Najveći donator Srbiji u projektima socijalnog ukljucivanja je Evropska unija, a od 2014. godine je investirala 115 miliona evra od čega je 30 miliona evra u poslednjih pet godina odobreno za projekte socijalnog stanovanja osetljivih kategorija stanovnistva, izmedju ostalih i Roma i Romkinja“, istakao je ambasador Žiofre.

EU je podržala trajna rešenja stanovanja u 24 opštine širom Srbije, 5.000 ljudi je dobilo lična dokumenta, a 2.000 stipendija se svake godine dodeli romskim studentima.