Evropska Komisija danas predstavlja sveobuhvatni paket reformi za dalje jačanje otpornosti banaka u EU. Ovaj predlog se nadovezuje na postojeće bankarske propise u EU, a njegov cilj je da dopuni regulatorni program za period nakon krize tako što će osigurati da regulatorni okvir rešava preostale probleme u pogledu finansijske stabilnosti i da istovremeno obezbedi da banke nastave da podržavaju realnu ekonomiju.

Banke igraju centralnu ulogu u finansiranju privrede i podsticanju rasta i otvaranja radnih mesta. One su ključni izvor finansiranja za domaćinstva  i preduzeća. Nakon finansijske krize, EU je sprovodila ambicioznu reformu finansijskog regulatornog sistema kako bi ponovo uspostavila finansijsku stabilnost i poverenje na tržištu.

Cilj današnjeg predloga je da se taj program reforme zaokruži sprovođenjem preostalih elemenata neophodnih za dalje jačanje sposobnosti banaka da podnesu potencijalne šokove. Predlozima se po potrebi detaljnije uređuju određeni aspekti novog regulatornog okvira kako bi bio povoljniji za rast i proporcionalniji složenosti, veličini i poslovnom profilu banaka. Takođe, predlog obuhvata i mere kojima će biti podržana mala i srednja preduzeća i investicije u infrastrukturu.

Potpredsednik Komisije Valdis Dombrovskis, nadležan za finansijsku stabilnost, finansijske usluge i uniju tržišta kapitala, izjavio je: „Evropi je potreban snažan i raznovrstan bankarski sektor za finansiranje privrede. Krediti banaka su potrebni preduzećima kako bi mogla da ulažu, ostanu konkurentna i prodaju na većim tržištima, a domaćinstvima kako bi pravila planove za budućnost. Danas smo izneli nove predloge za smanjenje rizika koji se zasnivaju na dogovorenim globalnim standardima, a istovremeno uzimaju u obzir specifičnosti evropskog bankarskog sektora.”

Mere koje su danas predložene deo su aktuelnih napora Komisije da smanji rizik u bankarskom sektoru i u skladu su sa zaključcima Saveta ECOFIN iz juna.