Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker i predsednik Evropskog saveta Donald Tusk su danas uputili zajedničko pismo šefovima država ili vlada EU u kom su izložili prioritete EU za predstojeći samit G20 koji se održava 7. i 8. jula u Hamburgu.

Predsednici su u uvodu poručili: „Uloga Evrope u svetu i odgovornost koju imamo na međunarodnom nivou u ovim nestabilnim vremenima su sve veće. EU je postala globalna referentna tačka za sve one koji vrednuju načela liberalne demokratije i ljudskih prava, slobodnu i fer trgovinu i preduzimanje konkretnih mera za rešavanje globalnih izazova poput klimatskih promena, siromaštva, terorizma i ilegalnih migracija. Snažna i odlučna Unija je najbolje sredstvo za promociju naših vrednosti i interesa, za podršku multilateralnom sistemu zasnovanom na pravilima i, konačno, za zaštitu i odbranu građana. Ovo će obeležiti naše učešće na samitu G20 krajem nedelje.

Predsednici su u pismu predstavili ciljeve EU u devet oblasti: 1. Ključna uloga grupe G20 u nastojanjima da svi osete prednosti globalne ekonomije; 2. Jačanje otvorenog multilateralnog trgovinskog sistema koji se zasniva na pravilima; 3. Pokazati da su ambiciozne mere za suzbijanje klimatskih promena dobre za ekonomski rast i zapošljavanje; 4. Iskorišćavanje potencijala digitalne revolucije; 5. Intenziviranje borbe protiv izbegavanja plaćanja i utaje poreza na globalnom nivou; 6. Ulaganje većih napora u borbu protiv terorizma i finansiranja terorizma; 7. Zalaganje za otporniji međunarodni monetarni i finansijski sistem; 8. Podela odgovornosti za izbeglice i migrante; 9. Sklapanje partnerstva sa Afrikom radi investicija, rasta i radnih mesta. Predsednici Junker i Tusk će u uoči samita zajedno održati konferenciju za štampu u petak u 9.15 u medija centru grupe G20 u Hamburgu. Više informacija o učešću EU u samitu možete pronaći u ovoj brošuri.