U serijalu „Medijskih prelistavanja“ sa istaknutim medijskim profesionalcima, koji realizuje EU info kutak Niš, naš novi gost bio je Dušan Gajić, novinar i evropski dopisnik RTS-a.

U skladu sa aktuelnom situacijom, prelistavanja se sada održavaju u online formatu, a cilj događaja ostaje isti, da čitamo vesti u medijima koje su bile najaktuelnije u prethodnom periodu, analiziramo kakve poruke šalju mediji, kome ih upućuju i kako čitaoci, gledaoci i slušaoci prihvataju informacije koje im dolaze posredstvom medija.

Jedan od najvažnijih ciljeva događaja je da ukažemo na značaj medijske pismenosti i mehanizama kojima možemo doći do boljeg razumevanja vesti i prepoznati manipulacije kojima smo često izloženi u medijima.

„Čitaoci treba da se oslone na svoj razum, sopstveno iskustvo i na kredibilitet izvora od kojih se informacije dobijaju. Zašto bih poverovao, imam li razloga da poverujem u ono što mi se govori?“ kaže Dušan Gajić. 

Gajić poručuje da građani kada čitaju i prate senzacionalističke vesti, kojima smo često preplavljeni u medijima, treba da se zapitaju šta su videli iz svog životnog iskustva, da li se prethodni put kada su videli u nekim naslovima da sledi pakao ili haos, da li se to stvarno desilo.

Ovom prilikom razgovarali smo o temama koje su izazvale pažnju medija u proteklom periodu, kao što je formiranje nove Vlade u Srbiji, izveštaj Evropske komisije o Srbiji, nezaobilazna priča o pandemiji, ali i druge zanimljivosti o kojima se izveštavalo u medijima.

Kompletan razgovor sa Dušanom Gajićem pogledajte na našem YT kanalu.

Dušan Gajić već više od 15 godina iz Brisela izveštava o svim najvažnijim pitanjima koja se tiču odnosa Srbije i EU, evropskih integracija Srbije, kao i procesima koji se odvijaju unutar EU. Pored značajnog novinarskog iskustva, učestvovao je kao autor, producent, scenarista i reditelj u pripremi i realizaciji mnogobrojnih dokumentarnih filmova, od kojih su neki i višestruko nagrađivani.

*Ideja niškog EU info kutka je da za svako „Medijsko prelistavanje sa…“ ugostimo po jednog stručnjaka iz oblasti medija koji će sa publikom otvoreno razgovarati o značajnim temama o kojima su mediji u minulom periodu izveštavali. Prethodno su naši gosti bili urednica servisa BBC na srpskom Aleksandra Nikšić, glavni i odgovorni urednik lista Danas Dragoljub Draža Petrović, a zatim novinar i voditelj Dragan Ilić.

Izveštaje sa tih događaja pročitajte na našem sajtu:

Medijsko prelistavanje u Nišu, za bolje razumevanje vesti

Dragoljub Petrović – Mediji moraju da budu savest društva

Dragan Ilić u Nišu: Moramo da vežbamo dijalog