Povodom “Svetskog dana divljih vrsta” u Kulturnom centru Novog Sada, EU info kutak organizovao je projekciju filma “Grabljivci” Dragana Gmizića.

Nakon projekcije usledila je žustra diskusija na temu očuvanja prirode i divljih vrsta u Srbiji, a u razgovoru su učestvovali Aleksandar Bajić, Departman za biologiju i ekologiju Prirodno-matematički fakultet, Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Milena Dragović, WWF Adria i Dragan Gmizić, novinar i autor filma.

Tema filma “Grabljivci” govori o izraženom problemu ribokrađe u Srbiji, prateći aktivnosti ribočuvara, ribolovaca i aktivista za zaštitu prirode u namerama da spreče ilegalni ribolov, ali i ukažu na posledice prekomernog korišćenja ribljeg fonda u našoj zemlji. Prikazana je i nelegalna prodaja strogo zaštićenih vrsta u restoranima i na pijacama, kao i prodaja ribe na mestima koja ne ispunjavaju osnovne sanitarne uslove.

Ovo je bio dobar uvod u raspravu, ali i poruka da samo od nas zavisi hoće li živi svet oko nas opstati ili ne. Sagovornici su izneli frapantne podatke kada je reč o lovu zaštićenih vrsta u Srbiji.

“Postoji podatak da kada bismo prestali da jedemo domaće životinje, sve divlje životinje na celom svetu bismo pojeli za mesec dana. Toliko ih je malo ostalo”, izjavila je Dragović.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je na 68. zasedanju 2013. godine simbolično odredila 3. mart kao datum za obeležavanje dana divljih vrsta tako da se datum podudara sa datumom stvaranja Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divlje faune i flore (CITES – Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) 1973. godine.

CITES Konvencija štiti ugrožene vrste putem regulisanja međunarodnog prometa i trgovine preko 35 000 vrsta životinja i biljaka. Ovaj međunarodni ugovor ima 183 potpisnice, uključujući i Republiku Srbiju od 2001. godine.

Da još uvek ima nade za očuvanje flore i faune, govori i činjenica da je projekciji prisustvovao veliki broj sugrađana i da su živo učestvovali u raspravi, posebno se interesujući za tematiku samog filma, tj. izlova zaštićene vrste- kečige, te na koji način oni mogu doprineti zloupotrebi ove zabrane.

Nezakoniti ribolov i dalje je u velikoj meri prisutan u Srbiji, što se može pripisati činjenici da je jedan ribočuvar nadležan za čak 50 kvadranih kilometara vodene površine. Istovremeno, teritoriju te veličine naseljavaju ribe čija tržišna vrednost iznosi približno 12 miliona evra, zbog čega je ovo veoma unosna aktivnost sa minimalnim rizicima za prestupnike.

Posledice po riblji fond u Srbiji su ogromne, a prepreke na koje svakodnevno nailaze ribočuvari, inspekcije i aktivisti za zaštitu prirode u borbi ka rešavanju ovog ozbiljnog problema ponekad nepremostive.

Film su finansijski podržali Ministarstvo zaštite životne sredine, Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine, a u saradanji sa BIRN Srbija, Udruženjem za zaštitu divljih životinja iz Nemačke (Associaction for Wildlife Protection) i WWF Adria – Svetskom organizacijom za prirodu.

Obeležavanje ovog značajnog datuma organizovao je EU info kutak u Novom Sadu, uz pomoć Kulturnog centra Novog Sada.