Evropska komisija je pozdravila rezultate samita G20 održanog u Brizbejnu od 15. do 16. novembra, jer pomažu usmeravanje globalne ekonomije na putanju održivog rasta. EU je imala ključnu ulogu u njihovom postizanju, navodi se u saopštenju Komisije.

Na samitu G20 je usvojen Akcioni plan iz Brizbejna o rastu i zapošljavanju, a istaknuta je i važnost investicija. Članice su još jednom potvrdile svoju posvećenost uspostavljanju pravednijeg sistema oporezivanja i dale novi podstrek finansijskoj regulaciji, globalnim akcijama za suzbijanje klimatskih promena i otvorenoj trgovini. Konačno, ostvaren je napredak i na planu borbe protiv korupcije, energetike i održivog razvoja, te reforme međunarodnih ekonomskih institucija.

U postizanju ovih rezultata, EU je igrala ključnu ulogu.

Predsednici Junker i Van Rompej su se sastali sa predsednikom SAD-a Barakom Obamom, kao i sa liderima Velike Britanije, Nemačke, Francuske, Italije i Španije i još jednom su potvrdili posvećenost sklapanju transatlantskog trgovinskog i investicionog partnerstva koje bi postavilo visoke standarde i donelo obostranu korist, te bilo zasnovano na transparentnosti.

Pogledajte konferenciju za štampu održanu pre samita na kojoj su učestvovali predsednici Junker i Van Rompej;

pročitajte uvodno obraćanje predsednika Junkera i integralni transkript konferencije za štampu.

Takođe možete pročitati i zajedničko saopštenje EU i SAD-a o transatlantskom trgovinskom i investicionom partnerstvu kao i saopštenje lidera G20